Viltgryta

1h 10 min
10
Viltgryta
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Nyhetsmorgon

Få en härlig och rustik smak av vilt och skog med denna gryta.

4 maj 2009
Visa mer
1h 10 min
10

Du behöver

  • 3 kg viltkött, älg eller hjort (bog/innanlår)
  • 0,5 kg blandade bönor (sväller till 1 kg efter blötläggning)
  • 1 kg färsk svamp
  • 1 st gul lök
  • 2 dl färska lingon
  • 100 g persilja
  • 1 l buljong
  • 2 dl grädde
  • maizena till redning
  • 2 l vatten
  • 20 st enbär
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 msk dijonsenap

Gör så här

  1. Tärna köttet. Koka frampartibitarna i 40 minuter och blanchera bakpartibitarna i 30 sekunder. Lägg sedan köttet åt sidan.
  2. Skala och hacka löken. Koka ihop buljongen, senapen, löken och grädden med enbären och vattnet i 10 minuter. Red sedan såsen med maizena.
  3. Koka upp två kastruller med vatten. Skär chaminjonerna i grova bitar och koka dem i den ena kastrullen hastigt. Ta sedan upp dem ur vattnet. Koka bönorna i den andra kastrullen tills de blir tuggvänliga och ta sedan upp dem ur vattnet.
  4. Blanda ihop alla delarna: sås, kött, bönor, svamp och lingon. Hacka persilja och strö över. Servera med potatis och eventuellt lingon eller svartvinbärsgelé.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept