Kålpudding med getmesesås

5

Du behöver

  • 2 kg vitkål
  • 3 l vatten
  • 2 dl grädde
  • 5 msk smör
  • 5 msk socker
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 msk kanel
  • 1,5 msk vitpeppar
  • 500 g nötfärs
  • salt

Sås:

  • 3+12 dl kålspad
  • 250 g norsk mesost (hård)
  • mjölk
  • salt
  • vitpeppar
  • maizenamjöl för redning

Gör så här

  1. Koka ihop vatten och grädde. Skär kålen i bitar, koka dom i gräddvattnet så att det blir mjukt (ca 10-15 min). Sila av kålen. Behåll kålspadet.
  2. Blanda nötfärsen med mjölken, salt, kanel, vitpeppar till en lös smet.
  3. Bryn kålen i brynt smör. Strö socker över. Stek kålen så att den får rikligt med färg. Salta och peppra.
  4. Blanda kålen med färsen, tryck till, ställ i ugn – 150 grader – tills den har en innetemperatur på 70 grader (ca 35-45 min).
  5. Såsen:
  6. Ta 3 dl av kålspadet. Smula ned mesosten. Vispa kraftigt under kokning, så att all ost är utvispad. Tillsätt övrigt kålspad (12 dl), lite mjölk och salta och peppra. Red ev med maizena.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept