Jamie Olivers vegetariska currygryta

Jamie Olivers vegetariska currygryta
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Jamie Olivers vegetariska currygryta

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie Oliver: Middag på 30 minuter

31 ingredienser

Den indiska vegogrytan rogan josh serverar Jamie med fluffigt ris, morotssallad, citronpickles, pappadums och chapati.

Du behöver:
1 vattenkokare
2 kastruller
1 liten stekpanna
rivjärn, eller matberedare att grovriva med
bakplåtspapper

Läs mer om Middag på 30 minuter

Ingredienser

portioner

Currygryta

  • 2 gula lökar
  • 1 butternutpumpa
  • 1 blomkålshuvud, litet
  • 1 ev färsk chili
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 dl färsk koriander
  • 0,5 förp rogan josh-pasta, Patak’s (à 283g)
  • 400 g kikärtor
  • 100 g babyspenat
  • 500 g yoghurt

ris

  • 2,5 dl ris
  • några hela kryddnejlikor

morotssallad

  • 1 dl mandelspån
  • 5-6 morötter
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl färsk koriander
  • 2 cm färsk ingefära
  • 1 citron

Chapati

  • 1 förp chapatibröd
  • gurkmeja, att pudra över

Citronpickles

  • 1 citron
  • 2 tsk senapsfrö
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,25 röd chilifrukt
  • 1 chili, torkad

Övriga kryddor

  • olivolja
  • extra virgin olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar

Till servering

  • 1 förp papadum
  • öl, kall

Gör så här

Börja med

  1. Läs igenom hela receptet och förbered alla ingredienser och all utrustning som du behöver.
  2. Fyll vattenkokaren med vatten och koka upp.
  3. Sätt en stor kastrull eller gryta på hög värme.
  4. Sätt ugnen på 180 grader. Ställ in matberedaren på grovrivning.

Currygryta – del 1

  1. Skala och hacka löken och lägg i kastrullen med en skvätt vatten och rikligt med olivolja.
  2. Dela pumpan försiktigt på mitten (för att spara tid använder jag bara toppen som inte har några frön, men du kan spara botten till senare tillfälle) Skär längs med i fyra delar och skiva sedan i 1 cm stora bitar tvärs över. Du behöver inte skala.
  3. Lägg bitarna i stekpannan med löken.
  4. Ansa blomkålen och ta bort bladen. Skär i munsbitsstrora bitar och lägg dem i pannan (om du vill ha lite extra krydda kan du skiva ner färsk chili nu).
  5. Krossa vitlöken med skalet på och finhacka koriandern med stjälkar och allt.
  6. Spara några korianderblad till dekoration. Lägg allt i pannan tillsammans med en rejäl skvätt kokande vatten.
  7. Tillsätt kryddpastan och kikärtorna med spadet från burken. Rör om väl och sätt sedan ett lock på grytan.
  8. Låt stormkoka och rör om då och då.

Ris - del 1

  1. Häll riset i en medelstor kastrull med en skvätt olivolja och några kryddnejlikor.
  2. Tillsätt 2 koppar(samma storlek som koppen med ris) kokande vatten.
  3. Tillsätt en nypa salt och sätt sedan på locket och låt koka på medelhög värme i ca 7 minuter. Fyll vattenkokaren med nytt vatten och koka upp.

Chapati

  1. Knyckla ihop ett stort ark smörpapper under rinnande vatten.
  2. Släta ut arket igen och lägg chapatibröden i lager ovanpå. Stänk lite olivolja och pudra gurkmeja över varje bröd.
  3. Slå in bröden i pappret och sätt in dem i mitten av ugnen.

Morotssallad – del 1

  1. Rosta mandelflagorna under omrörning i en liten stekpanna på medelhög värme, tills de får lite färg. Lägg mandeln i en liten skål.
  2. Tvätta och ansa morötterna, riv dem grovt i matberedaren tillsammans med chilin(ta bort stjälk och frön först), en tredjedel av koriandern och skalad ingefära.
  3. Lägg över i en serveringsskål.

Currygryta – del 2

  1. Kolla till grytan och tillsätt lite vatten om det ser torrt ut. Rör om och sätt på locket igen.

Ris – del 2

  1. Nu ska det ha gått 7 minuter, så ta bort riset från värmen och ställ åt sidan med locket på så att det får ånga till sig i 7 minuter till och bli riktigt fluffigt.

Morotssallad – del 2

  1. Ringla lite av den finare olivoljan(extra virgin) över salladen och strö över en nypa salt.
  2. Riv över citronskal och pressa ner lite citronsaft. Blanda väl och toppa salladen med rostade mandelflagor och lite korianderblad.

Currygryta - del 3

  1. Ta locket från grytan. Kolla av konsistensen och tillsätt med av det kokande vattnet om det behövs. Hur ”blöt” grytan ska vara bestämmer du själv – prova även att mosa en del av grönsakerna för att få lite variation i texturen.
  2. Smaka upp med salt och rör ner spenaten.

Cirtonpickles

  1. Skär citronen i åtta delar, ta ur kärnorna och finhacka. Finhacka även chilifrukten.
  2. Sätt tillbaka stekpannan som du rostade mandlarna i på plattan med medelhög till hög värme.
  3. Ringla i lite olivolja och tillsätt senapsfrön, gurkmeja och hackad chili. Smula även ner den torkade chilin.
  4. När det börjar fräsa i pannan tillsätter du den hackade citronen och en nypa salt, räkna till 10 och ta sedan pannan från plattan och häll över blandningen i en skål för att svalna.

Vid servering

  1. Häll upp hälften av yoghurten i en liten skål.
  2. Ringla över olivolja(extra virgin) och ställ fram på bordet med pappadums och skålen med citronpickles.
  3. Ställ fram de varma chapatibröden direkt från ugnen.
  4. Häll över currygrytan och riset i stora serveringsskålar.
  5. Toppa grytan med resten av yoghurten och lite korianderblad.
  6. Öppna en kall öl och hugg in!