Mejramsås och rosmarinsalt

Jamie Olivers goda tillbehör till grillat kött eller fisk - en rub med örter och ett salt smaksatt med rosmarin och citrus.

10 maj 2011
Visa mer

Du behöver

färsk mejram, eller oregano

  • olivolja, extra virgin
  • pressad citron
  • salt och peppar

Rosmarinsalt

  • 2 st fina kvistar rosmarin, repade blad
  • 1 st apelsin, skalet
  • 1 st citron, skalet
  • 100 g havssalt, finmalet

Gör så här

  1. Mejramsås
    Lägg två nävar färsk mejram eller oregano i en mortel, stöt och mal dem till en pasta.
  2. Späd med lite extra fin olivolja.
  3. Pressa i lite citronsaft, smaka av med salt och peppar. Tycker du att det behövs mer citronsaft så pressar du i lite till.
  4. Gnid in eller pensla fisk med oljan före grillningen eller när allt är färdiggrillat. Såsen passar perfekt till tonfisk och svärdfisk men även till kyckling och vitt kött.
  5. Rosmarinsalt
    Lägg rosmarinen i en mortel eller matberedare och kör till en slät pasta.
  6. Använd ett zestjärn och riv/strimla apelsin- och citronskalen och tillsätt till rosmarinpastan.
  7. Blanda i saltet, använd fingrarna, och bred ut allt på en bricka - det är mosigt och fuktigt men det hårdnar när det torkar.
  8. Du kan använda det direkt eller låta det torka 5-6 timmar och bryta i bitar innan du använder det. Det håller sig i ungefär en månad i en lufttät burk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept