Korv- och grönsakspasta med söta minipajer

Korv- och grönsakspasta med söta minipajer
Foto: David Loftus
6

Du behöver

  • 4 st salladslök/vårlök
  • 1 st morot
  • 1 st selleristjälk
  • 1-2 st röd chili, färsk
  • 400 g korv av bra kvalitet
  • 1 tsk fänkålsfrån, rågat mått
  • 1 tsk oregano, torkad
  • 500 g penne, eller annan pasta
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 msk balsamvinäger
  • 400 g krossade tomater
  • basilika, färsk(gärna småbladig grekisk basilika)
  • 2 st endiver, röda
  • 100 g rucola och vattenkrasse, sköljd
  • parmesanost, att hyvla
  • 1 st citron

Övriga kryddor

  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar

Minipajer

  • 6 st färdiga pajskal, små, djupa
  • 1 st ägg
  • 100 g mandel, mald
  • 100 g smör
  • 90 g strösocker
  • 1 st apelsin
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 0,5 burk hallonssylt(à 350g), av bra kvalitet
  • 250 g crème fraîche, till servering

Gör så här

  1. Börja med
    Läs igenom hela receptet och förbered din utrunstning.
  2. Sätt ugnen på 190 grader. Koka upp vatten i vattenkokaren.
  3. Sätt en stor stekpanna på hög värme. Ta fram och montera matberedare eller mixer.
  4. Pasta - del 1
    Ansa vårlöken, morötterna och sellerin.
  5. Hacka grönsakerna grovt och mixa dem tillsammans med chilifrukten(utan stjälk) i mixern.
  6. Tillsätt korv, fänkålsfrön och oregano och fortsätt mixa.
  7. Skeda ner blandningen i stekpannan med en rejäl skvätt olivolja och fräs under omrörning. Håll ett öga på pannan och rör om då och då medan du fortsätter med de andra stegen.
  8. Ställ en stor kastrull på låg värme och fyll den med kokande vatten från vattenkokaren. Fyll vattenkokaren med nytt vatten och koka upp.
  9. Pajer – del 1
    Placera pajskalen på en bakplåt.
  10. Knäck ett ägg i en skål och tillsätt mald mandel, smör och socker.
  11. Riv över skalet av en halv apelsin och tillsätt vaniljextraktet. Bland ihop.
  12. Skeda ner en tesked sylt i botten på varje pajskal, sedan en tesked av mandelmassa och sedan ännu en sked sylt. Toppa med mandelmassan.
  13. Sätt plåten i mitten av ugnen och ställ en timer på exakt 18 minuter
  14. Pasta – del 2
    Fyll på med lite kokande vatten i kastrullen om det behövs. Krydda väl och tillsätt sedan pastan och koka (med locket på sned) enligt anvisningen på förpackningen.
  15. Sallad – del 1
    Ansa bort botten på ediverna, plocka isär bladen och skär hjärtat i kvartar.
  16. Sprid ut på ett severingsfat och strö sedan över ruccola och vattenkrasse och blanda ihop salladen med händerna.
  17. Pasta - del 3
    Krossa vitlöksklyftor med skalet på och lägg dem i grönsaks-och korvsåsen.
  18. Rör ner balsamvinäger och krossade tomater. Om såsen är för tjock kan du späda med lite av det stärkelserika kokvattnet från pastakastrullen.
  19. Sallad – del 2
    Hyvla parmesan över endivsalladen och ställ fram på bordet tillsammans med fin olivoljan, salt, peppar och citronklyftor att ha som dressing.
  20. Pasta – del 4
    Häll av pastan men spara ungefär ett vinglas av pastavattnet.
  21. Häll pastan i stekpannan med grönsaks-och korvsåsen och rör om. Tillsätt lite pastavatten så att såsen blir silkenslen i konsistensen. Smaka av.
  22. Strö över lite basilika och servera med mer parmesan att riva över.
  23. Pajer – del 2
    När pajerna är gyllengräddade stänger du av ugnen och tar ut dem.
  24. Servera dem varma med en klick crème fraiche till.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept