Jamie Olivers spenat- och fetaostpaj

Jamie Olivers spenat- och fetaostpaj
Foto: David Loftus

En snabblagad paj på filodeg som serveras med två färgglada sallader. Till efterrätt blir det glass med kaffe-choklad-och hasselnötstopping.

Du behöver:
1 ugnssäker stekpanna, rymlig (26 cm i diameter)
1 mixer/matberedare

Om du får topping över från efterrätten så går det utmärkt att spara resterna i en lufttät burk.

Läs mer om Middag på 30 minuter


29 juni 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 100 g pinjenötter
  • 5 st ägg
  • 300 g fetaost
  • 50 g cheddarost
  • oregano, torkad
  • 1 st citron
  • 1 klick smör
  • 400 g babyspenat, sköljd
  • 270 g filodeg, tunna ark
  • cajennpeppar
  • 0,5 st muskotnöt

Gurksallad

  • 1 st gurka
  • 10 st svarta oliver, med kärnor
  • 2 msk balsamvinäger
  • 3 st vårlök
  • 0,5 st citron
  • 0,5 st röd chili, färsk
  • 5-6 kvistar mynta, färsk

Tomatsallad

  • 1 kruka basilika, färsk
  • 1 st vitlöksklyfta
  • vitvinsvinäger
  • 300 g körsbärstomater, blandade sorter
  • småbladig grekisk basilika(kan uteslutas)

Övrigt

  • olivolja
  • olivolja, extra virgin
  • havssalt
  • svartpeppar

Glass med topping

  • 4 msk hela kaffebönor
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g mörk choklad (70 %)
  • vaniljglass

Gör så här

  1. Börja medLäs igenom hela receptet och förbered utrustningen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Sätt en ugnssäker stekpanna (ca 26 cm i diameter) på medelhög värme.
  4. Ta fram matberedaren och montera standardinsatsen.
  5. Spenat-och fetaostpaj
    Lägg pinjenötter i den torra stekpannan och rosta nötterna under omrörning. Håll ett öga på dem så de inte bränner vid!
  6. Knäck äggen i en skål, smula ner fetaosten och riv ner cheddarosten.
  7. Tillsätt en nypa svartpeppar, några nypor oregano, rivet citronskal och en skvätt olivolja.
  8. Blanda också ner pinjenötterna när de blivit gyllenbruna. Rör om men låt det inte bli för finfördelat.
  9. Ställ tillbaka den tomma stekpannan på plattan och lägg ner hälften av spenaten tillsammans med en skvätt olivolja. Rör om försiktigt och se till att spenaten inte fastnar i botten.
  10. När spenaten sjunkit ihop lite häller du i resten av bladen och fortsätter röra. Riv över lite muskot och tillsätt en klick smör.
  11. Ta ut filodegen ur kylen och ta fram ett stort, tunt smörpapper (ca 50 cm långt).Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bre sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
  12. Lägg ut 4 filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret.
  13. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cajennpeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.
  14. Glöm inte att samtidigt hålla koll på och röra om i spenaten! När spenaten är smörstekt och fin tar du av stekpannan från plattan.
  15. Blanda ner spenaten i äggsmeten. Blanda väl.
  16. Flytta försiktigt hela smörpappret till stekpannan så att kanterna sticker ut. Tryck ut degen längs kanterna i stekpannan och fyll sedan pajskalet med ägg- och spenatblandningen.
  17. Lossa ”toppflikarna” av pajdegen från smörpappret och vik dessa över fyllningen.
  18. Ställ tillbaka stekpannan på plattan på medelhög värme och stek i några minuter så att pajskalet börjar tillagas, sedan sätter du in stekpannan i övre delen av ugnen.
  19. Pajen ska gräddas i 18-20 minuter, eller tills den är gyllene och frasig.
  20. Gurksallad
    Skåra den hela gurkan längs långsidorna med en gaffel (ser snyggt ut och gör att gurkan tar upp dressingen bättre). Halvera sedan gurkan på längden i fyra bitar och skär sedan på tvären i 1-2 cm stora bitar.
  21. Lägg gurkan i en salladsskål och ställ åt sidan.
  22. Kärna ur oliverna och riv dem i bitar.
  23. Lägg dem i en skål och häll över 2 msk balsamvinäger och tryck till oliverna så att vinägern tar fram sältan ordentligt i oliverna.
  24. Ansa och finhacka vårlöken och blanda ner tillsammans med oliverna.
  25. Häll 4 msk av din finare olivolja och saften från en halv citron över oliverna och blanda väl.
  26. Kärna ur och hacka en halv röd chili och blanda ihop med gurkan tillsammans med finhackade färska myntablad.
  27. Häll olivblandningen med sin dressing över gurkan, stänk över lite extra olivolja och salladen är klar för servering.
  28. Kolla till pajen i ugnen.
  29. Glass med topping
    Häll kaffebönorna i mixern och mixa. Tillsätt hasselnötter och mixa till ett fint pulver.
  30. Ta chokladen och banka den med pappret på några gånger mot bänken (funkar bäst om du tagit ut chokladen direkt från kylen).
  31. Ta bort pappret och häll ner chokladbitarna i mixern. Mixa igen och häll sedan upp blandningen i en skål.
  32. Tomatsallad
    Skölj ur mixern och fyll den med en näve färska basilikablad(spara några små, fina blad att dekorera salladen med senare).
  33. Tillsätt en nypa salt och peppar, pressa ner en vitlöksklyfta och häll över ett par matskedar fin olivolja och en skvätt vitvinsvinäger.
  34. Mixa slätt, smaka av och häll sedan ut dressingen på ett serveringsfat.
  35. Halvera eller skiva tomaterna i kvartar och fördela dem ovanpå dressingen tillsammans med en nypa salt samt de fina små basilikabladen (om du hittar grekisk småbladig basilika är den perfekt, men det går lika bra med vanlig).
  36. Blanda ihop tomaterna med dressingen först vid servering.
  37. Vid serveing
    Ta ut glassen ur frysen så att den hinner mjukna lite.
  38. Servera pajen tillsammans med de två salladerna.
  39. När det är dags för efterrätt ställer du fram glassen tillsammans med kaffe-, choklad- och hasselnötsmixen.
  40. Rulla skopor av glassen i toppingen och ät genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept