Kladdig choklad- och fudgekaka

Kladdig choklad- och fudgekaka
Foto: David Loftus och Chris Terry

Den här kakan gör man bäst i matberedare, där man enkelt kan köra ingredienserna till en smet. Men den är lätt att göra även utan maskin om man köper malen mandel och river ner chokladen i smeten. /Jamie Oliver

9 februari 2011
Visa mer
8

Du behöver

  • 200 g mörk choklad av god kvalitet (70% kakao)
  • 175 g smör, plus lite att smörja formen med
  • 120 g råströsocker
  • 100 g skållad mandel
  • 2 msk kakao
  • en nypa salt
  • 4 st stora ägg, helst ekologiska eller från frigående höns
  • 150 g extra fint vetemjöl
  • 100 g fudge
  • crème fraiche eller vaniljglass

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i matberedaren tillsammans med smör, socker, mandlar, salt och 1 msk av kakaopulvret. Kör tills du har en slät massa.
  3. Knäck ner äggen ett i taget och tillsätt även mjölet. kör tills smeten är slät igen.
  4. Ta fram en djup ugnsfast form, cirka 25x25 cm. Smörj formen noga och strö över resten av kakaopulvret. Skaka formen så att pulvret fastnar i ett tunt, jämnt lager. häll i smeten, använd en slickepott för att få med allting.
  5. Bryt fudgen i bitar och lägg i smeten, större bitar kan du trycka ner lite.
  6. Grädda i 18-20 minuter. Ta ut kakan och pröva den med en gaffel. Om det sitter kvar lite smet på gaffeln är den färdig - vi vill ju att den ska vara kladdig i mitten. Om smeten verkar vara för lös, grädda kakan i ytterligare 3-5 minuter så att den blir lite fastare.
  7. Låt kakan svalna en aning, men den ska fortfarande vara varm och kletig när den serveras. En klick crème fraiche eller en kula vaniljglass är gott till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept