Kefta - marockanska köttbullar i pitabröd

POPULÄRT
Kefta - marockanska köttbullar i pitabröd
Foto: David Loftus
Jamie Oliver närbild
Jamie Oliver närbild

Kefta - marockanska köttbullar i pitabröd

Av: Jamie Oliver

Från: Jamie upptäcker

18 ingredienser

Små kryddiga köttbullar som i Marrakech. Servera i pitabröd som huvudrätt eller som småvarmt på buffén.

Dessa små kryddstarka köttbullar finns till salu i matstånd över hela Marrakech. De är ännu ett lysande exempel på vad god marockansk gatumat kan vara. Börja helt enkelt med köttfärs – jag har använt nötfärs men lammfärs vore utsökt och autentiskt – och skapa sedan något personligt med hjälp av läckra kryddor. Gör detenkelt, ge det en spännande smak genom att tillsätta citronmarinerade grönsaker, finskivad lök och stark chilisås.Oavsett om du äter dem till lunch eller middag kommer de att vara helt rätt, för kombinationen av rykande heta köttbullar och travar med osyrade bröd är alltid en höjdare./Jamie Oliver

Ingredienser

portioner

Kefta

  • 500 g nötfärs
  • 1 rödlök, skalad och tunt skivad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk paprikapulver
  • 5 cm ingefära, skalad och finriven
  • 0,5 kruka färsk koriander, finhackad
  • havssalt
  • svartpeppar, finmald

Servering

  • 1 rödlök, skalad och finhackad
  • 100 g körsbärstomater, delade
  • 0,5 citron, saft
  • kallpressad olivolja, extra virgin
  • olivolja
  • 4 pitabröd (eller osyrade bröd)
  • grekisk yoghurt, vid servering
  • harissa, vid servering
  • 70 g salladsmix

Gör så här

  1. Om du använder en grill tänder du den nu så att den blir ordentligt varm.
  2. Lägg alla keftaingredienserna i en stor skål och krydda generöst med salt och peppar.
  3. Knåda med rena händer så att alltihop blandar sig riktigt ordentligt.
  4. Dela smeten i fyra delar och gör sedan 5 köttbullar av varje del.
  5. Lägg dem på ett fat, täck med plastfolie och ställ i kylen i minst 30 minuter.
  6. Om du använder en grillpanna eller en stor teflonpanna ställer du den på medelvärme samtidigt som du tar ut keftan ur kylen.
  7. Lägg den finskivade rödlöken och de delade körsbärstomaterna i en liten skål.
  8. Tillsätt citronsaften och dubbelt så mycket jungfruolja och blanda tills du har en dressing.
  9. Smaka av, krydda med salt och peppar om det behövs och ställ åt sidan.
  10. Ringla lite olivolja över keftan och grilla eller stek dem sedan i den varma pannan i 7–10 minuter eller tills de är genomstekta och har fått rejält med färg.
  11. Vänd på dem då och då.
  12. Du kan behöva steka i omgångar så att det inte blir för trångt i pannan.
  13. Under tiden värmer du bröden i en varm torr panna i cirka 30 sekunder på varje sida.
  14. Riv de varma bröden i två delar och snitta sedan upp dem med en kniv.
  15. Skeda upp och bre ut lite yoghurt och harissa i det öppna brödet och lägg en sked rödlökssallad och några köttbullar i varje.
  16. Servera med salladsblad till och hugg in. Urläckert!