Jamie Olivers pizzadeg och tomatsås

Jamie Olivers pizzadeg och tomatsås
Foto: Fremantle/TV4

Jamie Olivers grundrecept på pizza, en perfekt pizzadeg och en tomatsås med mycket smak. Receptet ger 6-8 pizzabottnar och 500 ml tomatsås.

Se fler recept från

Hemma hos Jamie



Det bästa är att använda finmalet specialmjöl till degen, så att konsistensen blir riktigt fin. Fråga i italienska delikatessbutiker och välsorterade matbutiker efter Tipo ‘00’ eller liknande. Om du använder vanligt vetemjöl istället, så se till att det är glutenrikt. Om du vill ha extra smak och färg, kan du tillsätta lite finmalda semolinagryn.

Tomatsåsen kan du förvara i en ren burk i kylen – där håller den sig i ungefär en vecka. Du kan också frysa in såsen som iskuber så kan du ta fram exakt den mängd du vill ha ur frysen när du behöver. Men ärligt talat så går den här såsen så snabbt att göra att du lika gärna kan göra den samma dag som du ska ha den! /Jamie Oliver

12 april 2011
Visa mer

Du behöver

Pizzadeg

  • 1 kg vetemjöl special, eller Tipo ‘00’ (eller 800 g vetemjöl och 200 g finmalen semolina)
  • 1 msk fint havssalt
  • 14 g torrjäst
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk olivolja, extra virgin
  • 650 ml vatten, fingevarmt

Tomatsås

  • olivolja
  • 4 st vitlöksklyftor
  • en liten bunt färsk basilika, plockade och rivna blad
  • 3 burkar hela plommontomater på burk (à 400 g)
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Pizzadeg
    Sikta ut mjölet och saltet i en hög på en ren avbetsyta och gör en grop i mitten.
  2. Mixa jäst, socker och olivolja i det ljumma vattnet i en skål.
  3. Vänta i några minuter och häll sedan blandningen i mjölgropen.
  4. Dra sedan mjölet inåt och blanda gradvis med vätskan med hjälp av en gaffel.
  5. När din pizzadeg börjar gå ihop arbetar du in resten av mjölet med mjölade händer.
  6. Knåda tills du har en smidig och trådig pizzadeg.
  7. Lägg degklumpen i en mjölad skål och pudra lite mjöl över.
  8. Täck skålen med en fuktad handduk och ställ på en dragfri plats i ungefär en timme eller tills degen har växt till dubbel storlek.
  9. Flytta över degen till ett mjölat bakbord och knåda ut luften ur degen.
  10. Du kan antingen använda degen direkt eller slå in den i plastfolie och spara i kylen.
  11. För att allt ska tajma är det en bra idé att kavla ut pizzorna 15-20 minuter innan du ska grädda dem.
  12. Kavla ut pizzor med 0,5 cm tjocklek och placera på rundlar av ugnsfolie som du klippt lite större än själva bottnarna och smörjt med olivolja och pudrat med mjöl.
  13. Nu kan du stapla pizzorna ovanpå varandra, täcka med plastfolie och sedan låta dem vila i ugnen tills du ska grädda dem.
  14. Tomatsås
    Hetta upp en teflonstekpanna och häll i fyra rejäla klunkar olivolja.
  15. Tillsätt vitlöken, skaka runt lite och när vitlöken fått lite färg så kan du addera basilika och tomat.
  16. Mosa tomaterna med baksidan på en träslev.
  17. Krydda tomatsåsen med salt och peppar.
  18. Så snart den kokar upp tar du pannan från värmen.
  19. Passera din tomatsås genom en grovmaskig sil ner i en skål och använd träsleven för att trycka igenom större tomatbitar. Släng basilika och vitlök som fastnat i silen, men se till att all tomat kommer igenom.
  20. Häll tillbaka såsen i stekpannan, koka upp, vrid ner värmen och sjud i fem minuter för att få och koncentrera smakerna.
  21. När din tomatsås har en konsistens som är tillräckligt tjock för att bre ut på en pizza är den klar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept