Jambalaya med kabanossen

Jambalaya med kabanossen
Foto: TV4

Jambalaya är en välkänd cajunrätt från Louisiana i USA. Typiskt för jambalaya är blandningen av kyckling, kött och skaldjur samt smaken av selleri och grön paprika. Det här receptet räcker till 16 personer.

26 januari 2009
Visa mer
16

Du behöver

  • kött från 2 grillade kycklingar
  • 10 skivor bacon
  • 800 g kokt skinka
  • 12 kabanossenkorvar
  • 1 kg skalade räkor
  • 1 kg ris
  • 4 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 4 paprikor, röda och gröna
  • 1 stånd blekselleri
  • 1 rejäl knippa persilja
  • 2 burkar hela tomater
  • 500 g djupfrysta ärter
  • 2 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 liter hönsbuljong

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och morot, skiva paprika och selleri och skär tomaterna grovt, spara spadet. Strimla baconet, skär skinkan i små kuber och korven i centimetertjocka skivor. Fräs baconet lätt i en stor gryta. Lägg i lök, morot och paprika och fräs ytterligare några minuter. Pressa i vitlöken och tillsätt tomaterna med sitt spad, krydda med oregano, timjan, kryddnejlikor och kajennpeppar. Rör om.
  2. Blanda ner riset, rör om och häll på buljongen. lägg i lagerblad och vitpeppar och låt allt sjuda under lock i 20 minuter. Efter halva koktiden blandar du i korv och skinka.
  3. Skär kycklingköttet i mindre bitar och hacka persiljan. När 5 minuter av koktiden återstår är det dags att lägga i ärterna, kycklingen och räkorna. Strö över den hackade persiljan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept