Jambalaya med kabanossen

Jambalaya med kabanossen
Foto: TV4

Jambalaya är en välkänd cajunrätt från Louisiana i USA. Typiskt för jambalaya är blandningen av kyckling, kött och skaldjur samt smaken av selleri och grön paprika. Det här receptet räcker till 16 personer.

26 januari 2009
16

Du behöver

  • kött från 2 grillade kycklingar
  • 10 skivor bacon
  • 800 g kokt skinka
  • 12 kabanossenkorvar
  • 1 kg skalade räkor
  • 1 kg ris
  • 4 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 4 paprikor, röda och gröna
  • 1 stånd blekselleri
  • 1 rejäl knippa persilja
  • 2 burkar hela tomater
  • 500 g djupfrysta ärter
  • 2 lagerblad
  • 12 vitpepparkorn
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk timjan
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 liter hönsbuljong

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och morot, skiva paprika och selleri och skär tomaterna grovt, spara spadet. Strimla baconet, skär skinkan i små kuber och korven i centimetertjocka skivor. Fräs baconet lätt i en stor gryta. Lägg i lök, morot och paprika och fräs ytterligare några minuter. Pressa i vitlöken och tillsätt tomaterna med sitt spad, krydda med oregano, timjan, kryddnejlikor och kajennpeppar. Rör om.
  2. Blanda ner riset, rör om och häll på buljongen. lägg i lagerblad och vitpeppar och låt allt sjuda under lock i 20 minuter. Efter halva koktiden blandar du i korv och skinka.
  3. Skär kycklingköttet i mindre bitar och hacka persiljan. När 5 minuter av koktiden återstår är det dags att lägga i ärterna, kycklingen och räkorna. Strö över den hackade persiljan.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept