Jambalaya

Jambalaya
Foto: TV4

Denna kreolska rätt, som påminner om paella, lär ha sitt ursprung i New Orleans och man tror att namnen syftar på jambon, det franska ordet för skinka. Förutom ris kan ingredienserna bestå av nästan vad som helst, till exempel kyckling, skaldjur, kryddiga korvar och olika sorters grönsaker. Kort sagt, man tar det man har hemma.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 stora gula lökar, skivade
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 dl ris
  • 200 g rökt skinka, strimlad
  • 1-2 kabanossen, i bitar
  • 4 dl buljong från tärning
  • 1 burk majs- och paprikablandning
  • 200 g skalade frysta räkor, eller från burk
  • 1 liten burk gröna ärter
  • salt och peppar
  • paprikapulver

Gör så här

  1. Skala och skiva löken. Hacka vitlöken. Strimla paprikan och skinkan. Skär korven i skivor.
  2. Fräs alltsammans i en rymlig stekpanna. Tillsätt riset och låt det fräsa med en kort stund. Häll på buljongen. Krydda med salt och peppar och sjud under lock tills riset är klart, cirka 20 minuter.
  3. Vänd ner ärtorna och låt dem puttra med ett par minuter. Krydda med paprikapulver och lägg i räkorna alldeles innan serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept