Mor Elins Hare

Mor Elins Hare
Foto: TV4

Vilda smaker! Hare har en fin konsistens och påminner mer om kyckling än kött, men har en distinkt smak av vilt.

2 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 st hare
  • mjölk
  • smör till stekning
  • 0,5 st gul lök, i klyftor
  • 0,5 st rödlök, i klyftor
  • 2 st morötter, i bitar
  • 6 dl viltfond eller köttbuljong
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 st enbär
  • 1 dl äppelchutney eller mangochutney
  • 2 msk msk messmör (cirkamängd)
  • 0,5 dl koncentrerad svartvinbärssaft
  • 3 dl grädde eller matlagningsgrädde (cirkamängd)
  • mörk maizenaredning
  • soja

Gör så här

  1. Stycka upp haren. Dela upp den i bogar, lår, rygg och slaksidor. Ryggen kan med fördel delas i två delar - skär bakom filén. Lägg delarna i mjölk över natten. Häll av mjölken och torka bitarna väl.
  2. Bryn bitarna väl i en stekgryta. Lägg bitarna på ett fat.
  3. Ta en rejäl smörklick i stekgrytan. Lägg i lök och morötter, låt fräsa med en kort stund. Tillsätt hälften, cirka 3 dl viltfond eller köttbuljong.
  4. Lägg tillbaka köttbitarna i stekgrytan tillsammans med grönsakerna och fonden. Krydda med salt, svartpeppar och fyra enbär. Tillsätt äppel- eller mangochutney. Låt puttra under lock i cirka 1-1,5 timme. Späd med cirka 3 dl fond under tiden.
  5. Ta upp köttbitarna och skär ut köttet i grytbitsstorlek.
  6. Sila fonden genom ett durkslag, i en såspanna. Värm upp fonden och tillsätt messmör, svartvinbärssaft och grädde eller matlagningsgrädde. Red med maizena och eventuellt en skvätt soja.Servera med kokt potatis, bandspagetti eller ris.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept