Bondomelett med pepparrot och lax

4

Du behöver

Lax

  • 400 g lax, färsk
  • 1 dl äpplemust
  • 1 dl salt
  • 1 dl socker
  • 1 dl brun farin
  • 2 st dillkvistar
  • 1 tsk vitpeppar, krossad
  • 1 tsk fånkålsfrö

Omelett

  • 6 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk crème fraiche
  • 6 st potatisar, kokta och tärnade
  • 1 st schalottenlök, skivad
  • 1 st rött äpple, tärnat
  • smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Pepparrotscreme

  • 2 dl gräddfil
  • 1 msk pepparrot, riven
  • 0,5 st citron, saft och rivet skal
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Serveras med

  • sallad

Gör så här

  1. Lax
    Täck laxen med salt, socker och kryddor.
  2. Låt stå framme i ca 1 timme så att saltet och sockret börjar smälta.
  3. Slå därefter på äppelmusten och ställ in i kylen.
  4. Låt stå i ca 2 dygn.
  5. Omelett
    Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Värm en gjutjärnspanna och smält smöret i pannan.
  7. Lägg i potatisen, löken och äpplet och svetta utan att det får färg.
  8. Vispa äggen lätt och tillsätt mjölken och crème fraiche.
  9. Smaka till med salt och peppar.
  10. Slå äggstanningen över grönsakerna i stekpannan och ställ in pannan i ugnen i ca 15 minuter eller tills omeletten har ”stannat”.
  11. Låt omeletten vila i 5 minuter innan servering.
  12. Pepparrotscreme
    Blanda alla ingredienser.
  13. Servera omeletten med tunna skivor av laxen och pepparrotscremen och en sallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept