Reninnanlår med ost- och örtklimp

1h 25 min
4

Renkött har en mycket fin viltsmak som får komma fram i denna rätt. Om du inte har renkött fungerar det bra med älg istället. Klimpen är en klassiker i ny tappning med Västerbottensost och färska örter.

3 december 2007
Visa mer
1h 25 min
4

Du behöver

  • 1 kg reninnanlår, putsat
  • 2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 st gul lök, i bitar
  • 1 st morot, i bitar
  • 10 cm purjolök, i bitar
  • 1 st liten palsternacka, i bitar
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 1 tsk timjan
  • 1 st lagerblad
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • 1 dl crème fraiche till servering

Ost- & örtklimp:

  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl färska örter, hackade (t ex persilja, basilika, gräslök)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 0,5 dl Västerbottensost, riven
  • 0,5 st salt

Lättkokta grönsaker primörer:

  • 8 st vårlökar, ansade och halverade
  • 8 st minimorötter, skrubbade
  • 1 st palsternacka, i bitar
  • 8 st vårlökar, ansade och halverade
  • 8 st rädisor, halverade
  • 8 st sockerärtor

Gör så här

  1. Stick in en köttermometern i den tjockaste delen av köttet och lägg köttet i en gryta. Täck med vatten och salta lätt. Koka upp och skumma väl.
  2. Tillsätt grönsaker och kryddor. Låt sjuda cirka 1 timme tills köttet är mört (innertemp 62 grader° eller känn med en kniv).
  3. Plocka upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen och koka ner edn något. Smaka av med salt.
  4. Koka upp vatten i en låg vid kastrull, och salta lätt. Mixa mjölk och örter.
  5. Blanda örtmjölk, mjöl, ägg, ost, och salt till en klibbig, ganska fast smet. Klicka ner små klickar med hjälp av 2 teskedar i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de klara att plockas upp.
  6. Koka grönsakerna knappt mjuka, cirka 2 minuter i buljongen från köttet.
  7. Skär upp köttet i tunna skivor tvärs över muskelfibrerna. Lägg upp kött, klimp och grönsaker i varma tallrikar. Häll över buljong. Servera med en klick crème fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept