Mustig ripsoppa

En mustig soppa där hela ripan tillvaratas. Passa på att samla ben från allt småvilt och lägg i buljongen. Den går utmärkt att frysa. Om man har dåligt med frysutrymme kan man koka ner soppan ytterligare och späda ut den med mjölk vid serveringen. Ripbrösten kan man med fördel spara till rökning eller steka lätt och lägga i soppan.

3 december 2007
Visa mer
2h
4

Du behöver

  • 2 st ripor, flådda och plockade
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 st gul lök, i bitar
  • 1 st morot, i bitar
  • 1 bit rotselleri
  • 3 stjälkar bladpersilja
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 0,5 tsk timjan
  • 3 dl rött vin
  • 1 l vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl créme fraiche
  • 1,5 msk vinbärsgelé
  • salt
  • vitpeppar

Västerbottenssmör :

  • 100 g smör, normalsaltat
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 msk sherry, whisky eller brännvin
  • flingsalt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär ut ripbrösten och spara dessa. Bryn skroven i smör, tillsätt tomatpuré, grönsaker och kryddor. Täck med vin och vatten och låt koka 1 timme.
  2. Sila över buljongen i en annan kastrull. Koka ner buljongen tills hälften återstår.
  3. Plocka köttet från skrov och lår. Hacka köttet fint och rör ner i buljongen tillsammans med grädde och mjölk. Koka cirka 30 minuter och smaka sedan av med gelé, salt och peppar.
  4. Stek ripbrösten gyllene i smör. Salta och peppra och låt vila 10 minuter.
  5. Mixa soppan skummig och servera med en klick créme fraiche, tunnbröd och Västerbottenssmör.
  6. Västerbottenssmör: Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa upp smöret och blanda med Västerbottensost. Smaka av med sprit, salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept