Millefeuille med hummer och färska örter på en tomatsås

4

Du behöver

  • 4 humrar à ca 500 g
  • 1 ark filodeg

Court-bouillon:

  • 250 g morötter
  • 250 g gula lökar
  • 80 g bladselleri
  • 100 g schalottenlökar
  • 1,5 l vitt vin
  • 1,5 l vatten
  • 0,5 vitlökshuvud
  • 1 kryddbukett
  • 30 g grovt salt
  • 15 vitpepparkorn
  • Tomatsås:
  • 125 g väl mogna tomater
  • 5 g ketchup
  • 15 g tomatpasta
  • salt
  • tabascosås

Till servering:

  • fint plockad sallad
  • färska örter
  • majonnäs
  • svart caviar

Gör så här

  1. Court-Bouillon:
  2. Skala morötter, lökar, selleri och schalottenlökar. Spola av dem. Skär dem i bitar. Bind en liten kryddbukett.
  3. Lägg alla ingredienser i en stor gryta. Koka sakta en timme utan lock. Salta och peppra efter halva tiden. Skumma då och då.
  4. Hummer:
  5. Koka upp courtbouillon i en stor kastrull. Lägg i humrarna. Koka upp och koka humrarna 12 minuter. Tag upp dem och låt dem kallna. Bryta loss stjärtarna. Skala dem. Tag bort tarmen i varje stjärt. Skär stjärtarna i skivor. Krossa klorna försiktigt. Plocka bort skalbitarna. Bevara köttet så helt som möjligt.
  6. Tomatsås:
  7. Kör ingredienserna till tomatsåsen i mixer. Avsluta med att krydda med salt och tabascosås. Rör ut fyra delar sås med 1 del olivolja, när hummern skall serveras.
  8. Filodeg:
  9. Olja en bakplåt. Lägg på filodegen. Tag ut tolv rundlar, 10 cm i diameter med en utstickare. Grädda dem i 175° varm ugn 12 minuter.
  10. Servering:
  11. Lägg en rundel av sallad, 10 cm i diameter, mitt på varje tallrik. Täck med ett lager hummerkött. Bred majonnäs tunt på 4 filorundlar. Lägg en ny rundel på var och en. Lägg de dubbla rundlarna på hummern på varje tallrik. Täck med resten av hummern och de återstående fyra filoplattorna. Garnera med svart caviar och gärna hummerrom. Toppa med ett blad friterad persilja.
  12. Skeda såsen runt hummern på varje tallrik. Garnera med några blad bladpersilja och några skivor hummer.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept