Gårdskyckling färserad med tryffel

10

Du behöver

  • 8 kycklingfiléer à 250 g

Färs:

  • 60 g innerfilet
  • 100 g svart tryffel
  • salt, nymalen vitpeppar från kvarnen

Ärtsås:

  • 450 g djupfrysta ärtor
  • 5 dl hönsbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • Potatis:
  • 1000 g Bintje, stora potatisar
  • smör

Lökkompott:

  • 10 schalottenlökar
  • färsk timjan
  • lagerblad
  • grovt salt
  • ankfett

Gör så här

  1. Skär innerfiléerna rena. Hacka dem fint. Hacka tryffeln. Salta och peppra. Arbeta samman till en färs.
  2. Skär en ficka från sidan i varje filé. Fyll med tryffelfärsen. Bryn filéerna gyl-lenbruna på skinnsidan. Smöra filéerna på köttsidan. Lägg dem med köttsidan upp. Stek filéerna färdiga under grillen, 150°, i 4 minuter till en innertemperatur på 46°. Ställ filéerna åt sidan.
  3. Ärtsås:
  4. Koka ärtorna på vanligt sätt i vatten. Spola dem kalla. Torka dem väl. Koka ihop hönsbuljongen och grädden till 1,5 dl återstår. Mixa samman ärter och grädde. Driv genom en fin sikt. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
  5. Potatis:
  6. Skiva potatisarna på längden i en skärmaskin i 1,5 mm tjocka skivor. Lägg dem à cheval på en smörad silpatplatta, 60 x 40 cm stor. Stryk smör på ovansidan. Lägg på en silpatplatta. Stek potatisen 8 - 10 minuter i 150° varm ugn.
  7. Lökkompott:
  8. Skala lökarna. Skär bort nedersta, grova delen. Lägg dem i en vacuumpåse med färsk timjan, smulat lagerblad, grovt salt och ankfett. Baka lökarna i ånga cirka 30 minuter. De skall bli välkokta.
  9. Ihopläggning:
  10. Vänd upp potatiskakan på ett dubbelt lager plastfolie. Bred ut löken på halva potatiskakan. Lämna 2 cm från kanten fri från lök. Krydda med färsk timjan. Salta och peppra. Rulla ihop potatiskakan till en rulle.
  11. Servering:
  12. Skär kycklingfiléerna i 3 cm tjocka skivor. Värm dem i 100° varm ugn. Värm ärtsåsen. Skär potatisrullarna i 2 cm tjocka skivor. Värm dem i 100° varm ugn.
  13. Bred ut sås i mitten på 10 varma tallrikar. Lägg på kyckling och potatisski-vorna. Garnera gärna med färsk grön sparris och några blad bladpersilja.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept