Fried pork rice

Fried pork rice
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Fried pork rice

17 ingredienser

God och näringsrik rårisrätt med kött, grönsaker och vitlök.

Servera gärna med japansk soja och lite sambal oelek.
Det är inte svårt att koka råris, däremot tar det lite längre tid än vanligt vitt ris. Men råris innehåller betydligt mer vitaminer och mineraler än vanligt ris, så man vinner alltså mycket på att stå en liten stund extra vid spisen.
Råris är dessutom det enda riset som behåller både smak och form vid nedfrysning. Därför kan man koka stora mängder på en gång och förvara i frysen som hemlagat halvfabrikat.

Ingredienser

portioner
  • 6 dl råris, kokt
  • 0,5 purjolök
  • 1 grön paprika
  • 200 g mangold (eller savoykål)
  • 400 g fläskkött, stekt i bitar
  • 1 dl böngroddar
  • 0,5 dl green garlic
  • 2 ägg
  • 100 g skalade räkor
  • smör, till stekning (eller olja)
  • ev japansk soja och sambal oelek

Green garlic 1 sats

  • 8 klyftor vitlök
  • 1 dl gröna oliver, urkärnade
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl citron, saft
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Green garlic 1 sats: Mixa alla ingredienser med handmixer eller matberedare.
  2. Strimla purjolöken och mangolden och skär paprikan i bitar. Fräs dem på medelvärme tillsammans med råriset och fläskköttet.
  3. Lägg i groddarna och häll över Green garlic-essens.
  4. Knäck ner äggen, blanda i räkorna och rör om ordentligt.