Jacob Wismars paella på låtsas

Jacob Wismars paella på låtsas
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Jacob Wismars paella på låtsas

21 ingredienser

Laga en riktigt snabblagad paella med nyttigt råris som grund.

Kycklingen kan du enligt Jacob Wismars ”familjemetoden” förbereda några veckor eller dagar innan. Gör gärna i större mängd för att förvara i kyl, frys eller skafferi. På så sätt spar du många vardagstimmar.
Det är inte svårt att koka råris, däremot tar det lite längre tid än vanligt vitt ris. Men råris innehåller betydligt mer vitaminer och mineraler än vanligt ris, så man vinner alltså mycket på att stå en liten stund extra vid spisen. Råris är dessutom det enda riset som behåller både smak och form vid nedfrysning. Därför kan man koka stora mängder på en gång och förvara i frysen som hemlagat halvfabrikat.

Essensen Sour saffron är god till mycket, men passar extra bra till quinoa, ris, bulgur och skaldjur. Jacob Wismars essenser förvaras i kylskåp i upp till fyra veckor.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl råris, kokt
  • 1 gul lök
  • 1,5 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 zucchini
  • 200 g kyckling, i bitar
  • 200 g räkor med skal
  • 1 dl passerade tomater
  • 0,5 dl Sour saffron
  • smör, till stekning (eller olja)
  • salt
  • cayennepeppar
  • 12 musslor med skal
  • ev citron

Sour saffron 1 sats:

  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk citron, saft
  • 2 msk honung
  • 0,5 msk sambal oelek
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl olivolja

Gör så här

  1. Sour saffron: Rör ihop alla ingredienser utom olivoljan i en skål. Häll sedan sakta ner oljan under omrörning.
  2. Hacka lök, vitlök och resten av grönsakerna.
  3. Fräs i en panna på medelvärme och låt dem få färg.
  4. Tillsätt kycklingen och råriset. Lägg i räkorna.
  5. Tillsätt passerade tomater och Sour saffron-essens.
  6. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Servera med musslor och även gärna citron.