Texas beef chili

Texas beef chili
Foto: Frida Wismar

En riktigt mustig och rökig köttgryta där köttet får koka sig mört i två timmar.

Hickory liquid smoke
Liquid smoke är flytande essens på flaska som ger en rökig smak till marinader och grytor. Finns i välsorterade butiker.

Läs mer om Familjens hälsokokbok


23 november 2010
Visa mer

Du behöver

  • 500 g nötkött (grytbitar, biff eller fransyska)
  • 200 g rotselleri
  • 1 st morot
  • 1 st lök, gul
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 400 g krossade tomater
  • 2 st lagerblad
  • 3 msk soja, kinesisk
  • 3 msk honung, flytande
  • 3 msk oxfond
  • 2 msk hickory liquid smoke
  • 2 msk spiskummin, malen
  • 2 msk chili spice mix
  • 1 st lime, saft
  • 400 g bönor, kokta, valfria
  • vatten
  • salt och peppar, efter smak

Gör så här

  1. Skär köttet i kuber om 2 x 2 cm.
  2. Hacka alla grönsakerna och löken i små bitar.
  3. Fräs kött, lök och grönsaker i olja i en stor tjockbottnad kastrull.
  4. Tillsätt övriga ingredienser utom bönor.
  5. Koka upp och låt sedan puttra på låg värme under lock i ca 2 timmar.
  6. Tillsätt bönorna och späd eventuellt med vatten.
  7. Smaka av med salt och peppar.
  8. Dekorera med koriander och servera med klyftpotatis, tomatsallad och en klick gräddfil.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept