Marockansk gryta

Marockansk gryta
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Marockansk gryta

16 ingredienser

En mustig gruta med nötkött, kikärter och grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lamm stekta i grytbitar (eller nöt)
  • 2 dl kikärtor
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 aubergine
  • 3 msk olja
  • 400 g passerade tomater [1 burk]
  • 3 lagerblad
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 msk honung
  • 2 msk citron, pressad
  • 1 kanelstång
  • salt
  • ev matyoghurt

Gör så här

  1. Hacka löken och vitlöken. Skär morötterna i slantar och auberginen i
  2. stora bitar.
  3. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs alla grönsakerna tillsammans
  4. på medelvärme.
  5. Tillsätt passerade tomater, lagerblad, saffran, spiskummin, honung,
  6. citronsaft och kanelstång.
  7. Sätt på locket och koka upp. Låt sedan koka på svag värme i cirka
  8. 10 minuter.
  9. Lägg i köttet och kikärterna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt.
  10. Servera gärna med bulgur och en klick matlagningsyoghurt.