Snabbakat knäcke

Snabbakat knäcke
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Snabbakat knäcke

14 ingredienser

Vill man baka bröd snabbt är knäcke ett bra alternativ. Här är ett toppat med massor av goda frön. Receptet finns i Familjens hälsokokbok.

Receptet ger 4 stora kakor.

Läs mer om

Familjens hälsokokbok

.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda (färdig blandning)
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk linfrön, krossade
  • filmjölk, till pensling

Topping

  • svarta och vita sesamfrön
  • solroskärnor
  • pumpakärnor
  • dillfrö
  • fänkålsfrö

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Rör ut den med ljummet vatten.
  4. Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och linfrö.
  5. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 bitar.
  7. Rulla en degbit i taget till en bulle.
  8. Strö rikligt med mjöl på ett bakplåtspapper och kavla ut en bulle i taget till en mycket tunn kaka, beräkna 1 kaka per plåt.
  9. Sedan ska kakorna naggas tätt med brödnagg eller gaffel.
  10. Lägg kakorna efter hand på plåtar eller bakplåtspapper.
  11. Pensla med filmjölk och strö på topping.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 4–5 minuter, passa brödet så att det inte blir bränt.