Snabbakat knäcke

Snabbakat knäcke
Foto: Frida Wismar

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda (färdig blandning)
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk krossade linfrön
  • Filmjölk till pensling

Topping

  • svarta och vita sesamfrön
  • solroskärnor
  • pumpakärnor
  • dillfrön
  • fänkålsfrön

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula sönder jästen i en bunke.
  3. Rör ut den med ljummet vatten.
  4. Tillsätt olja, salt, brödkrydda, mjöl och linfrö.
  5. Arbeta ihop till en smidig deg. Den behöver inte jäsa.
  6. Ta upp degen på bakbordet och dela den i 4 bitar.
  7. Rulla en degbit i taget till en bulle.
  8. Strö rikligt med mjöl på ett bakplåtspapper och kavla ut en bulle i taget till en mycket tunn kaka, beräkna 1 kaka per plåt.
  9. Sedan ska kakorna naggas tätt med brödnagg eller gaffel.
  10. Lägg kakorna efter hand på plåtar eller bakplåtspapper.
  11. Pensla med filmjölk och strö på topping.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 4–5 minuter, passa brödet så att det inte blir bränt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept