Matglads kryddiga valnötsbröd

Matglads kryddiga valnötsbröd
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Matglads kryddiga valnötsbröd

12 ingredienser

”3 x S” för smak, salt och sött. Detta är basen i vårt enkla matbröd. Inga ingredienser är statiska, det går bra att exempelvis byta ut valnötter mot solroskärnor, anis mot fänkål och så vidare.

Ingredienser

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
  • 1 förp jäst [50 g]
  • 5 dl vatten (färskjäst 37 grader)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl valnötter, hackade
  • 1 msk malen kummin
  • 0,5 msk stött anis
  • 1 tsk rosmarin, stött
  • 2,5 msk mörk sirap
  • 0,5 dl matolja

Gör så här

  1. Blanda ut jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna och häll allt i en degblandare.
  3. Kör i degblandaren i cirka 10 minuter tills degen är smidig och släpper kanterna
  4. på bunken.
  5. Om degen är för kladdig – tillsätt försiktigt lite mer vetemjöl i taget (om degen blir
  6. för kompakt blir brödet tungt och jäser inte lika bra, det kan även bli för torrt).
  7. Låt jäsa i cirka 30–40 minuter och kör sedan blandaren igen tills degen blivit smidig.
  8. Dela upp i två delar, rulla till två inte för släta korvar och tvinna dem.
  9. Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa i 30–40 minuter.
  10. Baka på 175 grader i cirka 35 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader. Ta
  11. ut och knacka på botten – låter det ihåligt så är det klart.
  12. Lägg upp på galler och låt svalna.