Matglads kryddiga valnötsbröd

Matglads kryddiga valnötsbröd
Foto: Frida Wismar

”3 x S” för smak, salt och sött. Detta är basen i vårt enkla matbröd. Inga ingredienser är statiska, det går bra att exempelvis byta ut valnötter mot solroskärnor, anis mot fänkål och så vidare.

28 augusti 2008
Visa mer

Du behöver

  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl (+ lite till utbakningen)
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 5 dl vatten (färskjäst 37 grader)
  • 1,5 tsk salt
  • 2 dl hackade valnötter
  • 1 msk stött kummin
  • 0,5 msk stött anis
  • 1 tsk stött rosmarin
  • 2,5 msk mörk sirap
  • 0,5 dl matolja

Gör så här

  1. Blanda ut jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt de torra ingredienserna och häll allt i en degblandare.
  3. Kör i degblandaren i cirka 10 minuter tills degen är smidig och släpper kanterna på bunken.
  4. Om degen är för kladdig – tillsätt försiktigt lite mer vetemjöl i taget (om degen blir för kompakt blir brödet tungt och jäser inte lika bra, det kan även bli för torrt).
  5. Låt jäsa i cirka 30–40 minuter och kör sedan blandaren igen tills degen blivit smidig.
  6. Dela upp i två delar, rulla till två inte för släta korvar och tvinna dem.
  7. Lägg på smord plåt eller på bakplåtspapper och låt jäsa i 30–40 minuter.
  8. Baka på 175 grader i cirka 35 minuter, eller tills innertemperaturen är 96 grader. Ta ut och knacka på botten – låter det ihåligt så är det klart.
  9. Lägg upp på galler och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept