Victorias prinsesspavlova

Victorias prinsesspavlova
Foto: Frida Wismar
Jacob Wismar
Jacob Wismar

Victorias prinsesspavlova

8 ingredienser

Den här tårtan har fått sitt namn efter kronprinsessan Victoria. Jag fick äran att baka tårtan i samband med att jag lagade måltiden till hennes första ”egna” släktmiddag när hon skulle träffa sin blivande man Daniel Westlings hela släkt inför bröllopet. Kalaset hölls i vackra Hälsingland på ön Kungsholmen. En oförglömlig dag! /Jacob - Receptet finns i Familjens hälsokokbok.

Läs mer om Familjens hälsokokbok

Ingredienser

portioner
  • 6 äggvitor
  • 6 droppar ättika
  • 2 msk majsstärkelse
  • 3 dl rörsocker
  • 0,5 dl kakao

Till servering

  • 5 dl vispgrädde
  • 5 passionsfrukter
  • 1 ask physalis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna (med elvisp) tillsammans med ättikan. Börja vispa långsamt för att sedan öka hastigheten gradvis, tills smeten blivit ett hårt skum. Bunken ska kunna vändas upp och ner utan att smeten rinner ut.
  3. Vänd sedan ner maizena och socker och vispa snabbt tills smeten blir glansig.
  4. Lägg hälften av smeten i en ny bunke och rör i kakaon.
  5. Vänd snabbt tillbaka kakaomarängen i den första smeten och rör om försiktigt, smeten ska vara randig.
  6. Bred ut smeten i en rund cirkel på bakplåtspapper och grädda i ca 1.5 timme eller tills den lossnar från plåten.
  7. Låt svalna.
  8. Vid servering Vispa grädden lätt och bred över tårtan.
  9. Gröp ur passionsfrukterna och lägg på fröna.
  10. Garnera med physalis.