Jacob Wismars kladdkaka med saffransgrädde

45 min
8 - 10
Det finns alltid tid för en kladdkaka
Foto: Frida Wismar

En ljuvlig kladdkaka med pepparkakskrydda. Serveras med saffransgrädde. Receptet ger 8-10 bitar!

22 december 2011
Visa mer
45 min
8 - 10

Du behöver

Kladdkaka med saffransgrädde

  • 2 dl rårörsocker
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 2 msk pepparkakskrydda
  • 1 nypa salt
  • 125 g smör
  • 2 ägg
  • 2 msk snabbkaffe
  • 1 msk mörk sirap
  • (Rå)socker att bröa formen med

Saffransgrädde

  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5-1 g saffran, efter smak
  • 2 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Kladdkaka med saffransgrädde
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda de torra ingredienserna till kakan i en skål.
  2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om ca 24 cm och ”bröa” den med (rå)socker.
  3. Smält smöret och rör ned äggen däri, samt tillsätt snabbkaffe och sirap. Vispa ej!
  4. Vänd snabbt ned smörsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
  5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
  6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig).
  7. Vispa grädden och tillsätt saffran och citronsaft. Pudra florsocker på kakan och servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept