Italienska köttbullar i tomatsås med bönpasta och svartkål- och zuccinisallad

koket.se
björn frantzen
björn frantzen

Italienska köttbullar i tomatsås med bönpasta och svartkål- och zuccinisallad

23 ingredienser

ca 45 m

Smidiga ugnsbakade köttbullar i tomatsås som blir riktigt smarrig av parmesan, rosmarin och mozzarella. Varieras med bönpasta och sallad på svartkål och zucchini.

Se Björn Frantzén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 1 dl vatten
  • 1 tsk koncentrerad kalvfond
  • 500 g blandfärs
  • 10 g salt
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 1 msk rosmarin, hackad
  • 50 g parmesanost, finriven
  • 100 g mozzarellaost, grovt riven
  • 1 ägg (stort)

Sås g

  • 1 rödlök, skalad och finhackad
  • 2 klyftor vitlök, skalade och hackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 400 g krossade tomater
  • salt
  • peppar

garnityr

  • 200 g bönpasta
  • ca 100 g mozzarella (två bollar)

sallad

  • 1 zucchini
  • 1 msk citron, saft
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 10 blad svartkål

Gör så här

Köttbullar

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Koka upp fond och vatten och låt det svalna. Blanda samman alla ingredienser och späd med vätskan till en bra konsistens. Låt vila i ca 10 minuter innan du börjar forma dem. Forma till runda köttbullar och ugnsbaka dem tills de blir ca 68 grader i innertemperatur. Värm sedan bullarna i såsen.

Sås

  1. Fräs lök och vitlök i oljan.
  2. Tillsätt vitt vin och låt det nästan koka bort. Tillsätt tomaterna och låt såsen koka ihop i minst 20 minuter. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Garnityr

  1. Koka pastan enligt anvisningarna. Riv mozzarellan i bitar.

Sallad

  1. Hyvla zucchinin tunt. Blanda med citronen, oljan och saltet.
  2. Skär svartkålen i sneda bitar, tag bort rotstocken innan. Fräs sedan kålen hastigt i lite olivolja. Krydda med salt.

Avslutning

  1. Värm köttbullarna direkt i såsen. Servera med den nykokta pastan, och riv mozzarella över. Mal rikligt med svartpeppar över köttbullarna. Servera med de varma grönsakerna vid sidan av.