Italiensk marängtårta

Italiensk marängtårta
Foto: TV4
Peter Nordin
Peter Nordin

Italiensk marängtårta

Av: Peter Nordin

Från: Kockarnas kamp

22 ingredienser

3-4 h

En tårta inspirerad av det italienska konditoriet. När du kliver in på Harrys Bar i Venedig - en typ Prinsen i Venedig - så möts du av en buffé av läckra bakverk. Ett av de mest världsberömda är just denna marängtårta. Ett recept jag fått av Mr. Cipriani.

Dessa tårtor, i sin enkelhet, är legendariska och gäster kommer långväga just för att inmundiga en bit - kanske efter en fettucci drösad med vit tryffel i sällskap med en butelj av det underbara vinet "Gaja". 

I Rom finner du, på de bättre restaurangerna, en liknande skapelse. Där kan den kallas "Souflé meringuei". En typ av kall, fluffig lufitg sufflétårta. /Peter Nordin

Ingredienser

portioner10 - 12

Anslag

  • 2,5 dl ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vatten, ljummet
  • 3 msk smör, smält

Crème patissiere (vaniljkräm)

  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 1 citron, zesten
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 äggulor, spara vitorna
  • 1,5 dl strösocker
  • 60 g vetemjöl, siktat

Montering

  • 3 blad gelatin
  • 3 msk grädde, varm
  • 4,75 dl grädde, vispad
  • 2,5 dl vaniljkräm, se ovan

maräng

  • 4 äggvitor
  • 0,5 citron, pressad
  • 250 g strösocker
  • 1 vaniljstång, urskrapad

Gör så här

Anslag

  1. Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och vitt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned i äggskummet.
  3. Tillsätt vattnet och smöret.
  4. Baka i smord och mjölad form (24 cm) 175 grader 40 minuter.
  5. Stjälp upp och låt svalna under sitt lock. Skär ut tre jämna, fina bottnar.

Crème patisiere (vaniljkräm)

  1. Koka vanilj, zest och mjölk i 2 minuter. Ställ åt sidan och täck med lock.
  2. Vispa ägg, gulor och socker vitt och pösigt. Sikta ner mjölet och vänd sedan ner i vaniljmjölken.
  3. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills det tjocknar under omrörning med träspatel.
  4. Sila och kyl i vattenbad.

Montering

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt sen smälta i den varma grädden.
  2. Blanda vispad grädde och vaniljkräm. Rör ned gelatinet.
  3. Varva krämen mellan bottnarna, men lämna en liten fri kant längst ut.
  4. Låt tårtan sätta sig i kylen 2 timmar.

Maräng

  1. Vispa vitorna toppigt och tillsätt citronjuicen.
  2. Tillsätt sockret och vaniljen, vispa i maskin ca 8 minuter till en fluffig och fast marängmassa.
  3. Täck tårtan med marängen, rikligt på toppen och baka 260 grader tills den fått färg, ca 1-2 minuter.
  4. Pudra med florsocker. Njut i rikliga bitar. Helt enkelt en höjdare.