Italiensk marängtårta

Från Nyhetsmorgon

En tårta inspirerad av det italienska konditoriet. När du kliver in på Harrys Bar i Venedig - en typ Prinsen i Venedig - så möts du av en buffé av läckra bakverk. Ett av de mest världsberömda är just denna marängtårta. Ett recept jag fått av Mr. Cipriani.

Dessa tårtor, i sin enkelhet, är legendariska och gäster kommer långväga just för att inmundiga en bit - kanske efter en fettucci drösad med vit tryffel i sällskap med en butelj av det underbara vinet "Gaja". 

I Rom finner du, på de bättre restaurangerna, en liknande skapelse. Där kan den kallas "Souflé meringuei". En typ av kall, fluffig lufitg sufflétårta. /Peter Nordin 

18 mars 2016
Visa mer

Du behöver

Anslag

  • 2,5 dl hela ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 msk smör, smält
  • 1 msk ljummet vatten

Crème patissiere

  • 4 dl mjölk
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 1 citron, zesten
  • 2 ägg
  • 3 äggulor, spara vitorna
  • 60 g mjöl, siktat
  • 1,5 dl socker

Montering

  • 2,5 dl vaniljkräm
  • 4,75 dl grädde, vispad
  • 3 blad gelatin
  • 3 msk varm grädde

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 vaniljstång, urskrapad
  • 0,5 citron, pressad
  • 250 g socker

Gör så här

  1. Anslag
    Vispa ägg, socker och vanilj pösigt och vitt.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ned i äggskummet.
  3. Tillsätt vattnet och smöret.
  4. Baka i smord och mjölad form (24 cm) 175 grader 40 minuter.
  5. Stjälp upp och låt svalna under sitt lock. Skär ut tre jämna, fina bottnar.
  6. Crème patisiere
    Koka vanilj, zest och mjölk i 2 minuter. Ställ åt sidan och täck med lock.
  7. Vispa ägg, gulor och socker vitt och pösigt. Vänd ner i vaniljmjölken.
  8. Ställ tillbaka på spisen och sjud tills det tjocknar under omrörning med träspatel.
  9. Sila och kyl i vattenbad.
  10. Montering
    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt sen smälta i den varma grädden.
  11. Blanda vispad grädde och vaniljkräm. Rör ned gelatinet.
  12. Varva krämen mellan bottnarna, men lämna en liten fri kant längst ut.
  13. Låt tårtan sätta sig i kylen 2 timmar.
  14. Maräng
    Vispa vitorna toppigt och tillsätt citronjuicen.
  15. Tillsätt sockret och vaniljen, vispa i maskin ca 8 minuter till en fluffig och fast marängmassa.
  16. Täck tårtan med marängen, rikligt på toppen och baka 260 grader tills den fått färg, ca 1-2 minuter.
  17. Pudra med florsocker. Njut i rikliga bitar. Helt enkelt en höjdare.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Baktillbehör från kända varumärken

Baktillbehör från kända varumärken Se fler

Fler goda recept