Italiensk böngryta med romansallad och tomat

35 m
4
Spela video Italiensk böngryta med romansallad och tomat
Foto: TV4
35 m
4

Du behöver

  • 2 huvuden romansallad
  • 12 mogna körsbärstomater
  • 2 små klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 1 torkad peperoncino (chili)
  • 3 msk olivolja
  • 10 blad basilika
  • 500 g små konserverade cannellinibönor, sköljda och avrunna
  • 1 tsk torkad oregano
  • ca 1 l grönsaksbuljong (från tärning eller fond)
  • salt och svartpeppar
  • 4-8 skivor lantbröd, helst dagsgammalt
  • olivolja
  • flingsalt
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Ansa, skölj och skär salladen i grova strimlor (ca 3 cm), på bredden. Dela tomaterna. Skala och skiva vitlök och schalottenlök tunt.
  2. Värm upp olivoljan i en rymlig tjockbottnad kastrull. Lägg i löken och låt den fräsa i ett par minuter utan att den tar färg. Blanda i salladsstrimlor, tomater, basilika, peperoncino, salt och peppar och låt alltsammans puttra under lock i ca 5 minuter eller tills salladsbladen har börjat mjukna men fortfarande är spänstiga. Ta upp peperoncinon som kastas.
  3. Lägg i bönorna och strö över oregano. Tillsätt buljongen, som knappt ska täcka ingredienserna, och låt sedan grytan koka på låg värme i ytterligare 5-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna. Stek brödskivorna och lägg sedan över dem på ett hushållspapper. Strö över lite flingsalt.
  5. Servera grytan med olivbrödet vid sidan om eller lägg en brödskiva på en tallrik och fördela några slevar böngryta över. Strö över parmesanost och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept