Spaghetti med zucchini

Spaghetti med zucchini
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Spaghetti med zucchini

10 ingredienser

Recept på spaghetti med zucchini, pecorino och parmesan.

Läs mer om boken

Italiensk bondmat

Ingredienser

  • 500 g spaghetti
  • 1,5 kg zucchini (helst små späda)
  • olivolja, till stekning
  • 1-1,5 tsk salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 75 g smör
  • 75 g pecorinoost, färskriven
  • 75 g parmesanost, färskriven
  • 25 g parmesanost, färskriven, till servering
  • 2 msk basilika, strimlad

Gör så här

  1. Skölj, ansa och skär zucchinin i tunna skivor.
  2. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och lägg i zucchiniskivorna. Salta och peppra och stek dem i omgångar tills de är mjuka och gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  3. Koka spaghettin ”al dente” i en kastrull med lättsaltat vatten.
  4. Låt pastan rinna av, men spara 2–3 matskedar av kokvattnet.
  5. Skär under tiden smöret i små bitar och lägg dem i botten på pastakastrullen tillsammans med det sparade kokvattnet.
  6. Ställ tillbaka kastrullen på spisplattan, låt smöret smälta på mycket låg värme och häll genast tillbaka spaghettin i kastrullen.
  7. Blanda ordentligt.
  8. Rör snabbt, men lite i taget, ner den rivna pecorinon och parmesanen.
  9. Tillsätt zucchinin med den olivolja som finns kvar i stekpannan.
  10. Blanda noga och smaka av med salt och peppar.
  11. Blanda till sist ner basilikan.
  12. Servera direkt med lite svartpeppar och parmesan ovanpå.