Spaghetti med zucchini

Spaghetti med zucchini
Foto: Tina Axelsson

Du behöver

  • 500 g spaghetti
  • 1,5 kg zucchini (helst små späda)
  • olivolja till stekning
  • 1–1.5 tsk salt
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 75 g smör
  • 75 g pecorino, färskriven
  • 75 g parmesan, färskriven + 25 g till servering
  • 2 msk basilika, strimlad

Gör så här

  1. Skölj, ansa och skär zucchinin i tunna skivor.
  2. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och lägg i zucchiniskivorna. Salta och peppra och stek dem i omgångar tills de är mjuka och gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  3. Koka spaghettin ”al dente” i en kastrull med lättsaltat vatten.
  4. Låt pastan rinna av, men spara 2–3 matskedar av kokvattnet.
  5. Skär under tiden smöret i små bitar och lägg dem i botten på pastakastrullen tillsammans med det sparade kokvattnet.
  6. Ställ tillbaka kastrullen på spisplattan, låt smöret smälta på mycket låg värme och häll genast tillbaka spaghettin i kastrullen.
  7. Blanda ordentligt.
  8. Rör snabbt, men lite i taget, ner den rivna pecorinon och parmesanen.
  9. Tillsätt zucchinin med den olivolja som finns kvar i stekpannan.
  10. Blanda noga och smaka av med salt och peppar.
  11. Blanda till sist ner basilikan.
  12. Servera direkt med lite svartpeppar och parmesan ovanpå.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept