Kaka med pistagenötter

Kaka med pistagenötter
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Kaka med pistagenötter

12 ingredienser

Paolos kaka med rostade pistagenötter. Kakan blir som allra godast om den får ligga i kylen och mogna någon dag. Recept från boken Italiensk bondmat.

Läs mer om boken

Italiensk bondmat

Ingredienser

portioner –12 bitar
  • 3,5 dl pistagenötter
  • 250 g smör, rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 5 ägg
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • florsocker, att pudra över
  • smör
  • ströbröd
  • grädde, vispad, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Hacka pistagenötterna grovt och rosta dem lätt i en torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns vid.
  4. Ställ en halv deciliter av det rostade nöthacket åt sidan och blanda resten med lite av vetemjölet.
  5. Rör smör och socker pösigt.
  6. Blanda ner ett ägg i taget och rör sedan ner de mjölade nötterna.
  7. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt och rör ner detta i smeten.
  8. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i cirka 1.5 timme.
  9. Kakan ska vara en liten aning kladdig i mitten.
  10. Låt kakan kallna, slå in den i aluminiumfolie och ställ in den i kylen. Den blir som allra godast om den får ligga i kylen och mogna någon dag.
  11. Pudra över lite florsocker och strö över det sparade nöthacket vid serveringen. Servera gärna kakan tillsammans med en klick vispgrädde.