Kaka med pistagenötter

10 –12 bitar
Kaka med pistagenötter
Foto: Tina Axelsson

Paolos kaka med rostade pistagenötter. Kakan blir som allra godast om den får ligga i kylen och mogna någon dag. Recept från boken Italiensk bondmat.

Läs mer om boken

Italiensk bondmat


17 oktober 2013
Visa mer
10 –12 bitar

Du behöver

  • 3,5 dl pistagenötter
  • 250 g rumsvarmt smör
  • 3 dl strösocker
  • 5 st ägg
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1,5 tsk bakpulver
  • florsocker att pudra över
  • smör och ströbröd till formen
  • vispad grädde till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Hacka pistagenötterna grovt och rosta dem lätt i en torr stekpanna. Passa noga så att de inte bränns vid.
  4. Ställ en halv deciliter av det rostade nöthacket åt sidan och blanda resten med lite av vetemjölet.
  5. Rör smör och socker pösigt.
  6. Blanda ner ett ägg i taget och rör sedan ner de mjölade nötterna.
  7. Blanda potatismjöl, vetemjöl, kakao och bakpulver ordentligt och rör ner detta i smeten.
  8. Häll smeten i formen och grädda på nedersta falsen i cirka 1.5 timme.
  9. Kakan ska vara en liten aning kladdig i mitten.
  10. Låt kakan kallna, slå in den i aluminiumfolie och ställ in den i kylen. Den blir som allra godast om den får ligga i kylen och mogna någon dag.
  11. Pudra över lite florsocker och strö över det sparade nöthacket vid serveringen. Servera gärna kakan tillsammans med en klick vispgrädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept