Helgrillad entrecote på rucolabädd

Helgrillad entrecote på rucolabädd
Foto: Tina Axelsson

Du behöver

  • 1 st skiva nötkött av god kvalitet, t.ex. entrecôte, ca 4 cm tjock (600–700 g), alternativt en tjockare skiva skuren som en fjärilskotlett
  • 1 dl grovt salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar
  • matolja till pensling
  • olivolja
  • 70 g rucola
  • salt

Gör så här

  1. Häll hälften av det grova saltet på ett fat.
  2. Lägg köttet på saltet och strö resten av saltet på ovansidan.
  3. Täck köttet med plastfolie och låt det stå i kylskåp i 3–4 timmar.
  4. Ta fram köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillningen ska påbörjas. Borsta noga av saltet och peppra köttet runt om.
  5. Värm en grillpanna eller tänd en utegrill. Pensla pannan eller grillgallret med lite matolja.
  6. Grilla ”tagliatan” i 8–10 minuter på varje sida, först på hög värme för att få en fin grillyta, därefter på lägre värme.
  7. Se bara till att köttet inte blir bränt. När köttet är färdiggrillat ska det ha en innertemperatur på 55–60 grader och vara rosarött inuti.
  8. Pensla köttet med lite olivolja och låt det vila i aluminiumfolie i cirka 10 minuter.
  9. Täck ett serveringsfat med rucola. Droppa över lite olivolja och salta lite lätt.
  10. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på rucolabädden.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept