Helgrillad entrecote på rucolabädd

Helgrillad entrecote på rucolabädd
Foto: Tina Axelsson
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Helgrillad entrecote på rucolabädd

7 ingredienser

Recept på helgrillad entrecote är beräknat till 4–5 personer och hämtat ur boken Italiensk bondmat.

Läs mer om boken

Italiensk bondmat

Ingredienser

  • 1 skiva nötkött av god kvalitet, t ex entrecôte, ca 4 cm tjock (600-700 g), alternativt en tjockare skiva skuren som en fjärilskotlett
  • 1 dl grovt salt
  • 2 krm svartpeppar, grovmalen
  • matolja, till pensling
  • olivolja
  • 70 g rucolasallad
  • salt

Gör så här

  1. Häll hälften av det grova saltet på ett fat.
  2. Lägg köttet på saltet och strö resten av saltet på ovansidan.
  3. Täck köttet med plastfolie och låt det stå i kylskåp i 3–4 timmar.
  4. Ta fram köttet i rumstemperatur cirka 30 minuter innan grillningen ska påbörjas. Borsta noga av saltet och peppra köttet runt om.
  5. Värm en grillpanna eller tänd en utegrill. Pensla pannan eller grillgallret med lite matolja.
  6. Grilla ”tagliatan” i 8–10 minuter på varje sida, först på hög värme för att få en fin grillyta, därefter på lägre värme.
  7. Se bara till att köttet inte blir bränt. När köttet är färdiggrillat ska det ha en innertemperatur på 55–60 grader och vara rosarött inuti.
  8. Pensla köttet med lite olivolja och låt det vila i aluminiumfolie i cirka 10 minuter.
  9. Täck ett serveringsfat med rucola. Droppa över lite olivolja och salta lite lätt.
  10. Skär köttet i tunna skivor och lägg dem på rucolabädden.