Äppelkaka med choklad

Äppelkaka med choklad
Foto: Tina Axelsson

Du behöver

  • ca 4 äpplen (500 g)
  • 3 st ägg
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk, 3 %
  • 0,5 dl limoncello eller annan fruktlikör
  • 100 g grovhackad mörk choklad
  • Ev. florsocker att sikta över
  • smör och ströbröd till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform med avtagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. Skala, kärna ur och skär äpplena i cirka 1 cm tjocka klyftor.
  4. Vispa ägg, socker och salt pösigt i en bunke, gärna med elvisp.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke och rör ner det i äggsmeten, lite i taget.
  6. Tillsätt mjölk och limoncello och rör om till en jämn smet.
  7. Blanda försiktigt ner äppelklyftor och chokladbitar.
  8. Häll smeten i formen och grädda kakan i 40–50 minuter, eller tills kakan är genomgräddad.
  9. Stjälp upp kakan på ett fat när den har svalnat något.
  10. Sikta eventuellt över lite florsocker när det är dags för servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept