Köttbullar på kalv

Köttbullar på kalv
Foto: Tia Borgsmidt och Ove Lindfors
Caroline Hofberg
Caroline Hofberg

Köttbullar på kalv

Av: Caroline Hofberg

Från: Italia Amore

18 ingredienser

Nästan varje italiensk familj har ett eget recept på köttbullar, eller polpette som det heter på italienska. Oftast serveras de i en tomatsås och blandas med pasta, men köttbullarna är också goda kalla som antipasto. Köttbullarna blir godast om de tillagas en dag i förväg så att smakerna hinner utvecklas.

Ingredienser

portioner
  • 500 g kalvfärs
  • 1 skiva dagsgammalt bröd, kantskuret
  • 1 dl mjölk
  • 50 g pancetta
  • 1 ägg
  • 1 dl färsk bladpersilja, hackad
  • 1,5 dl parmesanost, nyriven
  • havssalt
  • peppar, nymalen

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 förp krossade tomater (à 400 g)
  • 2 tsk torkad salvia
  • 1 tsk strösocker
  • havssalt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Köttbullarna: Låt brödet dra i mjölken i cirka 10 minuter. Lyft upp det och krama ur vätskan, mjölken ska inte användas mer. Finhacka pencettan.
  2. Blanda ingredienserna till smeten. Låt gärna smakerna mogna en stund i kylen.
  3. Blanda smeten till 16 stora köttbullar med vattensköljda händer.
  4. Tomatssåsen: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja utan att det tar färg i en gryta. Tillsätt tomatpurén, tomater, salvia och socker. Koka såsen under lock cirka 30 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och koka sakta under lock i 15 minuter, vänd dem någon gång under koktiden.