Grönsaksgratäng med potatismos

Grönsaksgratäng med potatismos
Foto: Tia Borgsmidt och Ove Lindfors
Från Italia Amore

I södern hittar man "cucina povera", fattigmansköket som bjuder på mycket grönsaker och baljväxter. I den här delen av landet kan man verkligen trolla med grönsaker och här hittar man de mest fantastiska vegetariska rätter.

8 februari 2012
Visa mer
4

Du behöver

Grönsaker

  • 1 st zucchini
  • 1 st aubergine
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul lök
  • 3 st vitlökklyftor
  • 300 g tomater
  • olivolja
  • havssalt
  • 1 st peperoncino
  • 1 kruka basilika

Potatismos

  • 600 g mjölig potatis
  • 3 msk smör
  • 1,5 dl varm mjölk
  • 2 st äggulor
  • 1 dl nyriven pecorino och parmesanost
  • havssalt
  • nymalen pappar

Till gratinering

  • 1 dl nyriven pecorino- eller parmesanost
  • 2 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär alla grönsaker i små tärningar.
  2. Fräs zucchini, aubergine, paprika, lök och vitlök i olivolja tills de är mjuka. Krydda med salt från början så dras vätskan ut grönsakerna ut och du behöver inte spå mycker olja.
  3. Tillsätt tomaterna och smulad peperoncino och koka ihop utan lock tills all vätska kokat in. Blanda i strimlad basilika och smaka av. Låt svalna.
  4. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, cieka 15 minuter. Häll av kokvattnet och mosa potatisen. Blanda i smöret i små klickar, varm mjölk, äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ett laget potatismos över en smord ugnnsäker form. Fördela grönsakerna över. Avsluta med ett lager mos. Strö över ost och ringa över olivolja.
  5. Gratinera i mitten av ugnen tills moset har fin färg, cirka 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept