Rotfruktssoppa med sesamsticks

Rotfruktssoppa med sesamsticks
Foto: TV4

Du behöver

Rotfruktssoppa

  • 1 st fänkål, finhackad
  • 0,5 st purjolök, finhackad
  • 1 st palsternacka, finhackad
  • 0,5 st blomkålshuvud, finhackad
  • 50 g smör
  • 2 st buljongtärningar
  • 3 krm salt
  • 7 dl vatten
  • 2 dl grädde

Örtolja

  • 1 dl kallpressad olivolja
  • 1 st citron, zest
  • 0,5 st citron, pressad
  • 1 tsk honung
  • 30 g timjan, finhackad

Sesamsticks

  • 10 g jäst (färsk)
  • 1,5 dl ljummet vatten
  • 1 msk socker
  • 2 tsk torkad timjan
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl sesamfrön
  • 2 msk olja
  • salt

Gör så här

  1. Rotfruktssoppa
    Finhacka rotfrukterna. Värm en gryta och bryn rotfrukterna i pannan tills de fått färg, i cirka 4 minuter.
  2. Tillsätt buljongtärningarna samt cirka 7 dl vatten.
  3. Låt soppan koka samman i cirka 10 minuter.
  4. Mixa därefter soppan med en mixerstav eller i en matberedare. Smaka av med salt.
  5. Tillsätt grädden och mixa återigen med en mixerstav för att göra soppan luftigare.
  6. Garnera med citronzest, svartpeppar och basilika.
  7. Örtolja
    Finhacka timjanen och riv  citronen. Tillsätt samtliga ingredienser i en förslutningsbar burk. Skaka till samtliga ingredienser och vätskor är blandade.
  8. Sesamsticks
    Sätt ugnen på 200 grader. Lös upp jästen i vattnet. Blanda i socker, timjan, olja, en halv tsk salt och mjölet. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  9. Dela därefter degen i två delar. Kavla ut varje del i en kvadrat, ca 20x20 cm. Skär sedan degen i 2 cm remsor.
  10. Lägg sticksen på ett bakplåtspapper, ström över sesamfrön och flingsalt. Grädda i 10-15 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept