Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar

Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar
Foto: TV4
4

Du behöver

Potatisplättar

  • 10 st stora potatisar
  • 2 st ägg
  • Ca 1-2 krm salt (efter smak)
  • Ca 1-2 krm peppar (efter smak)
  • 3 msk mjöl
  • rapsolja till stekning

Kantarellstuvning

  • 1 kg kantareller
  • 2 st lökar
  • 2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 200 g smör
  • 4 kvistar persilja
  • 2 dl crème fraiche
  • salt och peppar

Gurksallad

  • 2 st stora gurkor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 krm peppar
  • 2 msk yoghurt
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 msk honung

Panerad fläskfilé

  • 2 st fläskfiléer (ca 1 kg)
  • 2 st ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 2 dl mjöl
  • salt och peppar
  • smör till stekning

Pocherade laxbiffar

  • 1 kg laxfärs
  • 2 st ägg
  • 4 st charlottenlökar
  • salt och citronpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl mjöl
  • 1 krm - 1 tsk riven muskot (efter egen smak)
  • 1 msk vin eller mineralvatten
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Potatisplättar: Tvätta och skala potatisen.
  2. Riv potatisen och tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar och rör ihop. Värm stekpannan med rapsoljan.
  3. Klicka ut två till tre plättar i stekpannan och stek till gyllenbrunfärg på bägge sidorna.
  4. Kantarellstuvning: Tvätta kantarellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med skivad lök. Låt koka med vatten och salt i ca 2 minuter.
  5. Sila bort vattnet. Skaka silen så allt vattnen rinner bort.
  6. Fräs kantarellerna i smör på en stekpanna. Tillsätt crème fraiche och hackad persilja.
  7. Smaksätt med salt och peppar. Låt stekas i ca 3 minuter.
  8. Gurksallad: Tvätta, skala och riv gurkorna.
  9. Salta gurkan och låt stå i ca 10 min så att gurkan släpper sitt vatten. Sila bort gurkvattnet.
  10. Blanda ner övriga ingredienser med gurkan till en röra.
  11. Panerad fläskfilé: Skär fläskfilén i tunna skivor. Peppra och salta på varje sida. Vispa äggen.
  12. Lägg mjöl och ströbröd på två olika tallrikar. Doppa fläskfilén först i mjölet och sedan i ägget och till sist i ströbrödet och lägg på varm stekpanna med smör.
  13. Stek på bägge sidorna till gyllenbrun färg.
  14. Pocherade laxbiffar: Hacka charlottenlöken och blanda ihop med övriga ingredienser.
  15. Forma små biffar och lägg dem i en varm stekpanna med smör i. Stek på bägge sidorna tills de fått färg.
  16. Låt sedan laxbiffarna steka i vin/mineralvatten under lock i ca 3 min.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept