Nudelris med lammkött ”Reshtepolo”

Nudelris med lammkött ”Reshtepolo”
Foto: TV4

Nudelris med lammkött ”Reshtepolo”

Av: Irene Salehi

10 ingredienser

Iransk lammgryta till nyårsdagen, räcker till 4 – 6 personer.

*Iranska specialnudlar finns i vissa orientaliska livsmedelsaffärer. Hittar ni dem inte så går det utmärkt att bara ha ris!

Ingredienser

  • 1 kg basmatiris
  • 1 kg lammlägg
  • 1 gul lök
  • 250 g dadlar, urkärnade
  • 200 g russin
  • 0,5 kg iranska specialnudlar*
  • 300 g smör
  • 3-4 msk olivolja
  • 0,5 tsk saffran
  • 1 tsk malen gurkmeja
  • salt

Gör så här

  1. Skölj riset i en skål och låt det ligga i blöt, tillsätt 1 msk salt.
  2. Hacka löken.
  3. Häll olivoljan i en medelvarm panna. Stek löken 4 - 5 minuter. Tillsätt en tesked gurkmeja och fortsätt att steka i ytterligare fyra minuter - bränn inte löken!
  4. Bryn köttet på alla sidor så att köttet får stekyta.
  5. Häll innehållet i stekpannan i en kastrull och tillsätt tre glas hett vatten (koka gärna upp vattnet, om det är kallt kan köttet bli segt).
  6. Koka upp, sänk sedan värmen och låt köttet puttra på medeltemperatur under lock i minst två timmar för att bli riktigt mört (ett snabbare alternativ är att använda en tryckkokare). Glöm inte att salta köttet – men gör det när det är nästan färdigkokt.
  7. Ta ut köttet, och ta bort benen och lägg köttet separat i en skål i väntan på nästa moment.
  8. Häll ett glas av buljongen i en kastrull. Tillsätt ca 100 gram smör och ½ tesked malen saffran. Koka buljongen ett par minuter och stäng sedan av plattan.
  9. Ta en stor kastrull till riset och fyll till 3/4 med vatten, koka upp. Under kokningen måste riset ha plats för att inte bli klibbigt och för att riskornen ska blir långa.
  10. Häll nu av vattnet från det blötlagda riset och häll det i det kokande vattnet (smaka av och tillsätt ev. mera salt).
  11. Sänk värmen till medeltemperatur och låt riset koka i sex minuter.
  12. Bryt nudlarna i mindre bitar och lägg dem i kastrullen. Rör om försiktigt och låt koka i ca fyra minuter. Häll alltihopa i ett durkslag och sila bort vattnet.
  13. Ställ tillbaka den tomma kastrullen på medelvarm platta och smält ca 50 g smör.
  14. Nu ska hälften av nudelriset i kastrullen och därefter täckas över med ett lager dadlar, ett lager russin och köttet.
  15. Häll sedan över resten av nudelriset och avsluta med att hälla saffransbuljongen över alltihopa.
  16. Lägg på locket, koka de första tre minuterna på medelvärme, men glöm inte att sedan sänka! Låt stå och ångkoka på låg värme i en halvtimme, helst med en handduk eller smörpapper under locket.
  17. Maten är klar! Smaklig måltid, eller noshe jan som man säger på persiska!