Inlagd sill

Inlagd sill
Foto: TV4

En heminlagd sill hör julbordet till. Det kanske viktigaste när det gäller salt sill är att den är lagom urvattnad. Sillen är som bäst efter 2–7 dagar i sin lag. Den håller 2 veckor i kylskåp, men gör gärna ny lag efter halva tiden.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 220 g salta sillfiléer
  • 5 dl vatten
  • 12 cl Ättiksprit
  • knappt 2 dl strösocker
  • 2 purjolökar
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk hel krossad kryddpeppar
  • 2 lagerblad
  • skivad rödlök
  • dillkvistar
  • hel krossad kryddpeppar

Gör så här

  1. Putsa ren sillen och ta av skinnet. Vattna ur den i 10-12 timmar. Smaka av sillen så att den är lagom salt. Vattna annars ur ytterligare någon timme.
  2. Blanda vatten, ättiksprit och strösocker till lagen. Ansa och skär det gröna på purjon i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva den gula löken och moroten. Lägg i de hela, väl avrunna sillfiléerna, purjolök, gul lök, lagerblad, peppar och morot. Låt allt ligga minst 1 dygn.
  3. Vid servering skärs filéerna i 1 cm tjocka bitar. Garnera med skivad rödlök, eventuellt lite mer nykrossad kryddpeppar och några dillkvistar. Tips: Har du inlagda rödbetor hemma kan du sätta till några droppar rödbetsspad i lagen för att ge den en vacker rödskimrande färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept