Inkokt lax med dillmajonnäs

Inkokt lax med dillmajonnäs
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Inkokt lax med dillmajonnäs

22 ingredienser

En riktigt svensk sommarklassiker. Här får man inte ligga på latsidan! Laxen måste putsas noga och skäras i kuber, som långsamt pocheras i den kokheta lagen. Tänk på att både laxen och den inlagda gurkan ska stå i sin lag i kyl över natten.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé av mittbit

Koklag:

  • 1 morot
  • 1 rödlök
  • 5 dillkvistar
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 3 msk salt
  • 3 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad

Inlagd gurka:

  • 0,33 gurka
  • 6 msk vatten
  • 4 msk strösocker
  • 2 msk ättiksprit 12 %

Dillmajonnäs:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk gräddfil
  • 1 msk dill, finhackad
  • 1 tsk citron, pressad
  • salt
  • vitpeppar

Till servering:

  • färskpotatis, nykokt
  • 2 msk färsk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Skär bort skinnet och putsa laxfilén från det bruna köttet närmast skinnet. Dela laxen i 4 x 4 cm stora kuber och lägg dem i en gratängform med hög kant. Lämna ca 1 cm lucka mellan kuberna.
  2. Skala och skiva morot och rödlök. Dela dillkvistarna i mindre bitar, ca 6 cm. Koka upp vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot, lök och dillkvistar. Koka i ca 10 minuter. Slå den heta lagen över laxen och låt svalna i rumstemperatur, ställ den sedan i sin lag i kyl över natten.
  3. Inlagd gurka: Koka upp vatten, socker och ättika. Låt svalna. Skala gurkan, skrapa ut kärnorna och tärna gurkan i små kuber, 1 x 1 cm. Slå ättikslagen över gurkan och låt dra i kyl över natten.
  4. Dillmajonnäs: Blanda samman majonnäs, gräddfil, dill och citronsaft, krydda med salt och peppar. Förvara svalt till servering.
  5. Hacka persiljan. Servera laxen kall tillsammans med dillmajonnäs, kokt potatis, inlagd gurka och hackad persilja.