Inkokt kronärtskocka med rostade hasselnötter, jordärtskockspuré och picklad svamp

Lyxig vegansk rätt med kronärtskocka, varianter på jordärtskocka, picklad svamp och rostad hasselnötssås. Receptet är en variant av Sveriges bidrag i Bocuse d'Or.

13 januari 2017
4

Du behöver

Kronärtskockor

  • 4 kronärtskockor
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vinäger
  • 2 msk salt
  • 30 g macadamianötter

Picklad svamp

  • 2 gula morötter
  • 12 små svampar, t ex shimeji eller shiitake
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 1 dl vinäger

Svamp

  • 200 g champinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk soja
  • 1 kvist timjan
  • 3 dl svampbuljong
  • vinäger
  • olja
  • salt och peppar

Jordärtskocka

  • 200 g jordärtskocka
  • 100 g mandelmjölk
  • 2 msk vinäger
  • salt
  • 2 dl olja

Sås

  • 2 dl reducerad svampbuljong
  • 3 msk soja
  • 1 msk vinäger
  • 30 g hasselnötter
  • 2 tsk maizena

Gör så här

  1. Kronärtskockor
    Skala kronärtskockorna och koka i lagen i 15 min, Lyft upp. Vid servering, riv över nötterna.
  2. Picklad svamp
    Skala och skär moroten i små bitar. Koka i saltat vatten 6 min. Lägg ner i pickelslag med den råa svampen. Låt dra till servering.
  3. Svamp
    Stek svampen med timjan och löken tills den är gyllenbrun. Koka ihop med buljongen och sojan, smaka av med vinäger, salt och peppar.
  4. Jordärtskocka
    Baka jordärtskockan på 200 grader i ca 20 min eller tills den har blivit helt mjuk. Skrapa ur köttet och mixa med mandelmjölken. Avsluta med salt och vinäger.
  5. Fritera skalen på 170 grader i olja tills de blivit gyllenbruna.
  6. Sås
    Koka ihop buljongen, soja och vinäger. Red såsen med maizena. Avsluta med rostad och hackad hasselnöt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept