Inkokt ål

Inkokt ål
Foto: TV4

Låt ålen, skuren i två till tre centimeter breda bitar, ligga under kallt rinnande vatten i tio minuter. Spola den sedan hastigt med riktigt hett vatten innan den kokas in.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kg flådd ål
  • 1-2 blad gelatin

Koklagen:

  • 1-2 msk ättika, 12%
  • 1 l vatten
  • 1 rågad sked salt
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 morot i skivor
  • 1 dm av det vita på en purjolök, skivad
  • 1 knippa dill

Gör så här

  1. Flå ålen genom att skära loss skinnet där köttet är brunt, där brukar det lättast lossna. Skölj den flådda ålen mycket noga och skär den i 2-3 centimeter breda sneda bitar.
  2. Blanda ingredienserna till lagen. Beräkna så mycket vätska att den nätt och jämnt täcker fisken. Koka upp lagen och smaka av. Lägg i fisken, låt den koka upp. Skumma. Sjud i 18-20 minuter.
  3. Lägg ålen i en skål. Blötlägg gelatinet och lös upp det i lagen. Sila lagen över ålen. Låt kallna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept