Inkokt ål

Inkokt ål
Foto: TV4

Inkokt ål är en välkommen gäst på julbordet. Det är lite pyssel med att koka in ål, men det kan göras i god tid. När det är dags att duka fram julbordet tar du bara fram ålen, som står färdig i kylen.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg flådd ål
  • 1 blad gelatin+lite vatten

Lag:

  • 2 msk ättiksprit, 12 %
  • 1 liter vatten
  • 1 rågad msk salt
  • 1 morot
  • 0,5 gul lök
  • 0,25 purjolök, det gröna
  • 1 knippa dill
  • 1 lagerblad
  • 2 msk pressad citronsaft

Gör så här

  1. Skölj ålen väl. Skär ålen i ca 2 cm breda bitar där den är som tjockast och bredare bitar där den är smalare. Skala morot och lök och skär dem i skivor. Ansa purjolöken och skiva den tunt. Plocka dillvipporna från stjälkarna och spara dem. Knyt ihop purjolök, dillstjälkar och lagerblad till en bukett.
  2. Blanda samman ättiksprit och vatten till lagen och lägg i salt, vitpeppar, morot, lök och kryddbukett. Beräkna så mycket vätska att den nätt och jämnt täcker fisken. Koka upp lagen och smaka av. Lägg i fisken, låt den koka upp. Skumma. Sjud i 10 minuter. Tillsätt citronsaften och lägg i ålbitarna. Låt sjuda i ca 15-20 minuter. Skumma då och då. Lägg gelatinet i blöt.
  3. Ta upp ålbitarna med en hålslev och lägg dem på ett djupt fat. Blanda ner gelatinet i lagen. Sila lagen över ålbitarna och låt kallna. Garnera med dillkvistar och skivor av den kokta moroten. Låt rätten kallna ordentligt i kyl före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept