Älgfärsbiffar med tryffel- och portvinssås

Älgfärsbiffar med tryffel- och portvinssås
Foto: TV4

Älgfärsbiffar med tryffel- och portvinssås

Av: Ingrid - Mora

Från: Halv åtta hos mig

41 ingredienser

2h

Ingrids älgfärsbiffar serveras med en mängd härliga tillbehör. Tryffel- och portvinsås, friterad bakpotatis, rödgul trumpetsvampfylld rödbeta på morotsbädd, ingefärspumpa, gelé och vitlökssmör.

**Geléprov
**Ta en sked av sockersaften på ett fat och sätt i kylskåpet till det blir kallt. Dra då med en sked genom massan, är den seg är gelén färdig. Om inte så koka den mer och ta ett nytt prov tills den känns bra.
**
Vintips, huvudrätt
**Tokolosh, art.nr. 2057, 74 kr
Ett läckert fyllig Merlot ifrån Sydafrika. Den har inslag av mörka bär, kryddor, vanilj och choklad. Ett fylligt, mustigt vin med lång eftersmak. Så god!

Ingrids meny består även av

Lutfisksoppa

Falsk kalvdans

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgfärsbiffar

  • 600 g älgkött, malet
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 gul lök, råriven
  • 2,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk smör, till stekning

Portvinsås med tryffel

  • steksky från biffarna
  • 2 dl vatten
  • 2 msk viltfond
  • 2 dl rött portvin
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 1 msk viltkrydda
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 krm svart tryffelolja
  • 20 g svart tryffel, hyvlad

Friterad bakpotatis

  • 5 bakpotatis, mjöliga
  • 1 l rapsolja
  • 1 tsk salt

Fylld rödbeta

  • 4 rödbetor, jämnstora
  • 1 tsk salt
  • 1 dl torkad rödgul trumpetsvamp (kan ersättas med trattkantareller)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 morötter

Pumpa i ingefärslag

  • 3 kg pumpa

Lag

  • 7 dl inläggningsättika
  • 2,1 l socker, ca 1,75 kg
  • 2 bitar malen ingefära
  • 1 msk ingefära, stött
  • 4 vitpepparkorn, grovt stötta

Vitlökssmör

  • 4 msk smör
  • 1 klyfta vitlök

Rönnbärsgelé

  • 2 l rönnbär (som legat i frysen och blivit frostnupna)
  • 0,5 kg äpple
  • 7,5 dl vatten
  • 9 dl strösocker

Gör så här

Svampfylld rödbeta

  1. Lägg den torkade svampen i blöt i kallt vatten 1 timme.
  2. Häll av vattnet.
  3. Lägg svampen i en torr stekpanna.
  4. Koka ur allt vatten och tillsätt därefter smöret och stek tills svampen "knäpper" i pannan.
  5. Strimla morötterna med osthyveln till långa band.
  6. Ånga dem mjuka i durkslag över kokande vatten ca 5 minuter.
  7. Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten i 20 minuter.
  8. Ta genast av skalen under rinnande kallt vatten.
  9. Gröp ut rödbetorna med en kniv .
  10. Fyll rödbetorna med den frästa svampen och servera dem på en bädd av morötterna.

Älgfärsbiffar

  1. Blanda älgfärsen med ägg, grädde och den rårivna löken till en jämn smet.
  2. Krydda.
  3. Bryn smöret i stekpannan.
  4. Forma färsen till ganska så stora biffar och stek dem i smöret tills de fått fin färg på båda sidor. Totalt 4-6 minuter eller tills de är rosafärgade inuti.

Portvinssås med tryffel

  1. Späd stekskyn med vatten och tillsätt viltfonden, portvinet och grädden.
  2. Koka det tills till ca 4 deciliter återstår.
  3. Rör smöret med majsstärkelsen och viltkryddan. Hit kan man förbereda.
  4. Värm såsen före serveringen och vispa i det kalla smöret och tryffeloljan.
  5. Krydda efter smak.
  6. Hyvla över svart tryffel vid serveringen.

Fritera bakpotatis

  1. Tvätta potatisen väl. Skalet ska vara kvar.
  2. Skär varje bakpotatis i 6 klyftor.
  3. Koka dem färdiga i lättsaltat vatten 20 minuter.
  4. Häll av vattnet och låt dem torka på handduk.
  5. Koka upp 1 liter rapsolja i gjutjärnsgryta eller frityrgryta till 180 grader.
  6. Lägg i den förkokta potatisen i små mängder i den varma oljan med hjälp av hålslev och fritera den guldgul och knaprig, ca 3-5 minuter.
  7. Lägg dem rinna av väl på hushållspapper och salta dem lätt.

Pumpa i ingefärslag

  1. Skala och skär pumpan i halvor.
  2. Kärna ur och skär den i avlånga bitar
  3. Koka upp ättika och socker, skumma och lägg ner kryddorna och pumpan.
  4. Låt pumpan sjuda på svag värme i ca 10 minuter.
  5. Ta upp den med hålslev och koka ihop lagen i ca 30 minuter.
  6. Låt lagen kallna och häll den ljummen över pumpan i rena kärl och tillslut.
  7. Pumpan avnjutes med andakt till allehanda kötträtter och pajer.

Vitlökssmör

  1. Pressa en vitlöksklyfta i rumsvarmt smör och forma det till en korv i gladpack.
  2. Lägg den i frysen till serveringen, då den skärs upp i 4 slantar.

Rönnbärsgelé

  1. Skölj bär och frukt.
  2. Skär äpplena i bitar.
  3. Koka till mos.
  4. Sila och tillvarata vätskan.
  5. Strö över sockret under omrörning och koka allt 10-20 minuter till.
  6. Ta ett geléprov (se tipsrutan).
  7. Ta grytan från plattan och skumma gelén noga.
  8. Häll upp i varma rena burkar.
  9. Servera biffarna med bakpotatis, den fyllda rödbetan på morotsbädd, ringla såsen över köttet och grönsakerna och läggen vitlökssmöret bredvid potatisen. Servera resten av tillbehören bredvid.