Friterad tofu och soba

Friterad tofu och soba
Foto: tv4

Friterad tofu och soba

Av: Ingrid - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

ca 45 min

Friterad tofu och sobanudlar med dippsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
Öl

Ingredienser

portioner
  • 300 g silkestofu
  • 3 msk majsmjöl
  • olja, till fritering

Sås

  • 2,5 dl dashibuljong
  • 1 msk sake
  • 3 msk lätt soja
  • 1 tsk mirin

Garnering

  • gräslök
  • bonito, hyvlad torkad fisk
  • daikon (rättika) riven och smaksatt med lite chili

Soba

  • 450 g sobanudlar
  • ett blad nori (torkad sjögräs)
  • purjolök

Sås att doppa i

  • 5 msk soja
  • 3 msk mirin
  • 1 msk strösocker
  • dashibuljongpulver

Gör så här

  1. Låt tofun rinna av 30 min inlindad i hushållspapper. Skär den i fyra bitar.
  2. Blanda ingredienserna till såsen under lätt uppvärmning.
  3. Hetta upp oljan till 175 grader.
  4. Panera tofun med majsmjölet, tunt lager. Fritera tills ytan är krispig och låt sedan bitarna rinna av på galler.
  5. Placera varje bit i en liten serveringsskål.
  6. Garnera med gräslök, bonito och riven daikon. Häll såsen runt om.
  7. Koka soban enligt anvisning på förpackning. Skölj väl i kallt vatten.
  8. Klipp riktigt tunna remsor av noribladet.
  9. För såsen, blanda 3 dl vatten med soja, mirin och socker. Hetta upp tills sockret smält.
  10. Blanda i dashibuljong och rör om.
  11. Fyll fyra skålar till hälften med såsen.
  12. Lägg upp soban på individuella små fat och strö över nori.
  13. Servera med wasabi och hackad purjo vid sidan om.
  14. Man blandar själv wasabi och purjo i såsen och doppar soban i denna.