Chokladterrin med spegel av jordgubbsås

Chokladterrin med spegel av jordgubbsås
Foto: TV4

Chokladterrin med spegel av jordgubbsås

Av: Ingemar - Vimmerby

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

Mjuk och krämig chokladkaka som serveras med jordgubbssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1 dl russin
  • 0,5 dl rom (eller konjak)
  • 100 g mörk choklad 70 %
  • 25 g smör
  • 2 ägg
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Hacka russinen till mindre bitar och lägg dem i romen låt marinera i ca 1 timmar.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i det smälta smöret. Dela äggen. Vispa gulorna pösiga tillsammans med florsockret gärna med elvisp.
  3. Vispa äggvitorna och grädden i var sin bunke gärna med elvisp.
  4. Blanda ner chokladen och de marinerade russinen i äggulesmeten. Vänd i hälften av den vispade grädden och äggvitan i äggulesmeten.
  5. Klä en avlång form ca 1.5 l invändigt med plastfolie.
  6. Bred ut den sparade gräddsmeten på formens kanter och botten.
  7. Fyll formen försiktigt med chokladsmeten.
  8. Frys i 3 timmar, ta fram formen 10 minuter innan terrinen ska serveras.
  9. Skär den i skivor och servera med någon bärsås t ex jordgubbar.