Gårdens svartvinbärsskinka

Gårdens svartvinbärsskinka
Inger Johansson
Inger Johansson

Gårdens svartvinbärsskinka

Av: Inger Johansson

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

I den här rätten får en mängd olika smaker chansen att samarbeta. Skinkan bär huvudrollen men får nära sällskap av ingredienser som svarta vinbär, kanel, ingefära och vitlök. Serveras tillsammans med såsen, potatis och smörfrästa grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färsk skinka benfri
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten
  • 4 dl svarta vinbär
  • 3 kvistar persilja
  • 1 bit ingefära
  • 1 kanelstång
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 dl soja
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk maizenaredning
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Koka upp vatten, vinbär, vitlök, persilja, ingefära, kanel, buljongtärning och soja i en kastrull.
  3. Lägg i skinkan. Sjud under lock tills skinkans innetemperatur är ca 68 grader, ca 50 minuter.
  4. Ta av kastrullen och låt stå i 20 min. Ta upp köttet.
  5. Sila av buljongen och låt den koka upp.
  6. Tillsätt grädde och red av med Maizena redning. Smaka av med ½ tsk salt och 1 krm peppar.
  7. Skiva upp skinkan.
  8. Servera med såsen, potatis och smörfrästa grönsaker, till exempel salladslök eller sockerärter.